Financial Times: „Moscova își retrage cererea de denazificare a Ucrainei și este gata să accepte intrarea țării în Uniunea Europeană”

Rusia și Ucraina se așază din nou la masa negocierilor, de data aceasta la Istanbul, pentru a căuta opțiuni de rezolvare a conflictului. Potrivit Financial Times, care se referă la informații din delegații, Moscova își retrage cererea de denazificare a Ucrainei și este gata să accepte intrarea țării în Uniunea Europeană, cu condiția ca Ucraina să aibă un statut neutru. Kievul, la rândul său, potrivit acelorași surse, ar putea refuza aderarea la NATO în schimbul garanțiilor de securitate internațională. Rămân întrebări cu privire la teritoriile disputate din estul Ucrainei și soarta Crimeei.

Țara gazdă, Turcia, speră să ofere delegațiilor un context de lucru optim. Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a remarcat că „consultările telefonice ale țării sale cu președinții Putin și Zelensky se îndreaptă într-o direcție pozitivă”. Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, și-a exprimat interesul pentru rezultatul cu succes al rundei de la Istanbul, dar a considerat prematură întâlnirea față în față dintre președinții Putin și Zelenski, despre care Ucraina a vorbit în repetate rânduri.

Anterior, președintele Zelenski a spus că problemele securității Ucrainei și statutul Donbassului și Crimeei vor fi supuse unui referendum întreg ucrainean. Populația țării nu pare să se uite încă atât de departe: locuitorii din Irpin, oraș care, potrivit comandamentului ucrainean, a fost eliberat de armata rusă și din nou controlat de Forțele Armate ucrainene, sosesc la Kiev.

Irpin a devenit scena unor lupte aprige, la fel ca și Mariupol, unde peste 150.000 de oameni rămân asediați, iar bilanțul morților, potrivit părții ucrainene, a ajuns la 5.000.

Comments (0)
Add Comment