Fosta deputată a Radei Supreme de la Kiev, Iryna Farion, condusă pe ultimul drum

Câteva mii de persoane au participat luni, în orașul Lviv din vestul Ucrainei, la funeraliile unei foste deputate, cunoscută pentru campania sa de promovare a limbii ucrainene, care a fost împușcată mortal în stradă de un atacator necunoscut. Iryna Farion, în vârstă de 60 de ani, a fost împușcată vineri și a murit ulterior în urma rănilor într-un spital.

Atacatorul, care a fugit de la locul faptei, este în prezent căutat. Oficialii ucraineni au declarat că se desfășoară o anchetă și că atacul este tratat ca un asasinat. Fiica ei, Sofia, a vorbit despre tragedie.

Sofia Semchyshyn, fiica Iryinei Farion: „Ucisă, (ei) au ucis-o lângă (casa ei) în timpul zilei, în ziua însorită. Mamă, bunică, Iryna, draga noastră, tu ești gena noastră ucraineană, tu ești comoara națiunii, tu ești măreția individualității noastre în fiecare, fiecare inimă, aici este marea de oameni și tu vezi totul, simți totul. Noi toți te iubim. ”

Farion a fost membră a parlamentului ucrainean între 2012 și 2014 și era cunoscută mai ales pentru campaniile sale de promovare a utilizării limbii ucrainene, îndemnând oficialii ucraineni să nu vorbească limba rusă.

Ea a criticat în mod controversat membrii rusofoni ai regimentului ucrainean Azov care au apărat orașul portuar Mariupol în primele zile ale invaziei Rusiei în Ucraina.

Iryna FarionKievOmor
Comments (0)
Add Comment