FOTO//Faimoșii pomi de cireș japonezi au înflorit mai devreme în acest an

Faimoșii pomi de cireș, cunoscuți și sub numele de „sakura”, au înflorit anul acesta mult mai devreme decât de obicei. Acest lucru nu s-a mai întâlnit în ultimii 1200 de ani, iar oamenii de știință afirmă că ar putea fi un simptom al încălzirii globale. Perioada cireșilor înfloriți reprezintă un apogeu turistic și aduce economiei japoneze miliarde de euro.

Yasuyuki Aono, cercetător japonez, menționează că anul acesta, pe 26 martie, a fost înregistrat un record de înflorire devreme a acestui copac. Și în capitala Tokyo, copacii au înflorit total în 22 martie curent, înregistrându-se, astfel, un alt record.

Perioada de înflorire se adaptează în fiecare an în funcție de numeroși factori, temperatură sau căderea precipitațiilor, dar în ultimii ani s-a observat începerea procesului tot mai devreme și mai devreme. În Kyoto, timp de secole perioada prevăzută pentru înflorirea copacilor era întotdeauna mijlocul lunii aprilie. Începând cu anii 1800, copacii înfloreau deja la începutul lunii aprilie. Doar de câteva ori s-a înregistrat înflorirea pomilor la sfârșitul lunii martie.

Comments (0)
Add Comment