FOTO/ Republica Moldova achită un preț mediu de 231 de euro pentru 1 MWh de energie electrică procurat de pe bursa din România. Detaliile oferite de Energocom

Prețul mediu ponderat pentru 1 MWh de energie electrică procurat de pe bursa din România timp de o lună a constituit 231 de euro. Datele în acest sens au fost prezentate de către compania S.A. Energocom, care accentuează că de când a început să cumpere electricitate de pe OPCOM (compania statului creată pentru liberalizarea pieței de energie electrică), întreprinderea a achiziționat timp de o lună curent electric în valoare totală de 51,6 milioane de euro.

Potrivit companiei, aceste procurări zilnice constituie 2/3 din necesarul Republicii Moldova, fiind și cele mai costisitoare achiziții din domeniu.

„Până nu demult Republica Moldova a avut acces la surse de energie ieftină, dar războiul din Ucraina și limitarea volumelor de gaze livrate Moldovei ne-a obligat să identificăm alte surse, cea mai apropiată piață fiind cea din România”, spune directorul interimar al SA Energocom, Victor Bînzari.

Pe OPCOM toate prețurile sunt transparente, a adăugat Victor Bînzari. Toți producătorii de energie electrică vând cu același preț către OPCOM, iar ulterior OPCOM vinde această energie către cumpărători. Toți achită același preț pentru fiecare interval de oră.

Totodată, Energocom mai menționează că prețurile la OPCOM în ultimele zile ar fi în creștere, la fel ca și în toate țările europene.

„În primul rând, sunt factori sezonieri – mai aproape de iarnă cererea este în creștere. De asemenea, războiul din Ucraina și afectarea sistemului energetic din țara vecină a perturbat prețurile din regiune. Pentru a avea acces la piața de energie electrică din România, SA Energocom a trebuit să deschidă o sucursală, să obțină licența de trading de la ANRE România, să dețină conturi și garanții bancare în una din băncile române, să se înregistreze la piața de echilibrare, să semneze contracte cu transportatorii, să se înregistreze la platforma de rezervare a capacităților transfrontaliere și să se înregistreze la bursă. Licența obținută într-o țară UE facilitează înregistrarea pe alte piețe din țările membre. Acum SA Energocom este în procedură de a obține licență în Bulgaria, fiind totodată interesată și de alte piețe din regiune. În plus, întreprinderea caută să identifice și alți parteneri pentru semnarea contractelor bilaterale”, se mai menționează în comunicatul emis de S.A. Energocom.

Energie electricăEnergocomRomânia
Comments (0)
Add Comment