Comisia Europeană a anunțat marți demisia olandezului Frans Timmermans din funcția de vicepreședinte executiv și din poziția de membru al Colegiului comisarilor europeni, politicianul olandez fiind confirmat pe prima poziție din lista unei coaliții a social-democraților și ecologiștilor din Olanda, pentru alegerile din 22 noiembrie, și aspirând să devină viitorul prim-ministru al țării după aproape 13 ani de când Mark Rutte conduce executivul de la Haga, scrie Calea Euroepană.ro.
„Astăzi, ca urmare a deciziei de a candida în viitoarea campanie pentru alegerile generale din Țările de Jos, vicepreședintele executiv Frans Timmermans și-a prezentat demisia din funcția de membru al Comisiei Europene. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și-a exprimat recunoștința față de vicepreședintele executiv Timmermans pentru activitatea sa de mulți ani în slujba Comisiei și a cetățenilor europeni și a acceptat această demisie cu efect imediat”, a transmis Comisia Europeană într-un comunicat.
Suplimentar, von der Leyen a decis să îi încredințeze vicepreședintelui Maroš Šefčovič rolul de vicepreședinte executiv pentru “European Green Deal” și să îi atribuie temporar acestuia responsabilitatea portofoliului pentru politica de acțiune pentru climă până la numirea unui nou membru al Comisiei de naționalitate olandeză. De asemenea, șefa Comisiei Europene a solicitat a trimis o scrisoare oficială prim-ministrului Țărilor de Jos în care a solicitat un nou candidat la funcția de comisar de naționalitate olandeză.
„Îi mulțumesc lui Frans Timmermans pentru activitatea sa pasionată și neobosită în vederea transformării Dealului verde european în realitate. El a fost un membru-cheie al Colegiului meu de comisari. Datorită contribuției sale excelente și a angajamentului său personal puternic, am făcut pași mari în direcția îndeplinirii obiectivelor UE de a deveni primul continent neutru din punct de vedere climatic și de a crește nivelul de ambiție în materie de climă la nivel mondial. Contribuția lui Frans Timmermans la activitatea Comisiei și la proiectul european merge dincolo de “European Green Deal”, a declarat ea.
Alături de Maroš Šefčovič, Margrethe Vestager, Valdis Dombrovskis și Johannes Hahn, Timmermans este unul dintre cei mai longevivi membri ai Comisiei Europene.
Născut în anul 1961 la Maastricht – orașul devenit simbol pentru Uniunea Europeană prin tratatul cu același nume – Timmermans și-a deschis din 1994 cariera sa europeană. Plecând din Ministerul de Externe olandez, Frans Timmermans a devenit asistent al comisarului european Hans van den Broek, cel care a deținut în cadrul a două Comisii (Delors și Santer) poziția de comisar pentru relații externe și politică de vecinătate.
Eșecul Tratatului Constituțional al UE, respins de Franța și de Olanda, l-a determinat pe Timmermans în 2005 să se reinventeze drept un ”euro-realist”, iar din 2007 acesta a ocupat poziția de subsecretar pentru afaceri europene în cadrul ministerului de Externe Olandez, pentru ca din 2012 să fie numit șef al diplomației olandeze, poziție pe care a ocupat-o până la momentul numirii sale în calitate de comisar european, în 2014.
În perioada 2014-2019 a fost prim-vicepreședinte al Comisiei Europene conduse de Jean-Claude Juncker, fiind al doilea cel mai important comisar european după președintele Juncker și având în sarcina sa portofoliul statului de drept, unul considerat crucial în relația cu statele membre, îndeosebi cele din Europa Centrală și de Est.
În 2019 a fost candidatul cap de listă al Partidului Socialiștilor Europeni pentru șefia Comisiei Europene, însă acordul de la nivelul șefilor de stat sau de guvern a propulsat-o pe Ursula von der Leyen la șefia Comisiei Europene, care i-a încredințat lui Timmermans poziția de vicepreședinte executiv și responsabil pentru Pactul Verde European, considerat noul proiect emblematic al UE.