Franța: După 100 de ani de interdicție, scăldatul va fi permis din nou în râul Sena

Înotul în Sena a fost interzis acum 100 de ani din cauza nivelului înalt de poluare, dar, datorită unui proiect de renovare de 1,4 miliarde de euro, înaintea Jocurilor Olimpice de anul viitor, a fost finalizată o operațiune majoră de curățare, scrie evz.ro.

Proiectul masiv de curățare a permis organizarea cu încredere a probelor olimpice în apa din centrul Parisului și redeschiderea treptată a accesului publicului la râu.

Trei probe – triatlon, înot în ape deschise și paratriatlon – sunt programate să aibă loc în râul ce trece prin capitala Franței la Jocurile Olimpice de vară din 2024. Până în 2025, trei zone vor fi deschise publicului pentru acces.

„Când oamenii vor vedea sportivi înotând în Sena fără probleme de sănătate, vor avea încredere și ei să înceapă să se întoarcă în Sena”, spune Pierre Rabadan, primarul adjunct al Parisului.

Autoritățile mizează că exemplul sportivilor va încuraja parizienii să recucerească treptat Sena. ca și spațiu de agrement și relaxare.

Cu un an înainte de Jocurile Olimpice de Vară, Parisul se află în faza finală a unei curățări istorice a apei care străbate orașul.

La fel ca multe orașe occidentale, Parisul și-a văzut scăderea drastică a calității râului din cauza apelor uzate industriale din amonte și a cerințelor de salubritate ale unei populații în creștere.

Viața acvatică a avut de suferit până la punctul în care în anii 1960 au fost mai fost înregistrate doar trei specii de pești în oraș.

Comments (0)
Add Comment