Asta reiese din declarațiile făcute de însăși candidata înaintată la funcția de premier de către președintele Moldovei, Maia Sandu, în cadrul unei emisiuni de TVR Moldova, unde a recunoscut că dacă echipa sa guvernamentală va primi votul de încrederea din partea deputaților, aceasta va demisiona peste câteva săptămâni.
„În cazul în care am fi votați, am spus-o foarte clar în Parlament, ne-am pregătit cu un program anticriză, cu un pachet anticriză, un set de măsuri anticorupție pe care le-am implementa imediat, în primele săptămâni. Orice Guvern de tranziție doar prelungește termenul până la anticipate fără a rezolva situația, pentru că poate fi demis sau își dă demisia”.
Totodată, mai declară aceasta, Partidul Acțiune și Solidaritate nu susţine ideea Platformei DA, potrivit cărora ar fi necesară instituirea unui guvern pro-european.
Totuși, dacă va ajunge premier, în scurtul timp pe care-l va petrece în fruntea Executivului, Gavrilița va încerca să implementeze principala reformă cerută de șeful statului, cea a Justiției.
„Trebuie curățim instituțiile statului de influența intereselor corupte și de oameni corupți și să scoatem din această capturare toate instituțiile și să, dacă vreți, Parlamentul este cea mai importantă instituție. De exemplu nu văd cum socialiștii cu Șor ar vota pentru crearea Procuraturii Anticorupție sau a Tribunalului Anticorupție”.
Amintim că Maia Sandu a înaintat-o repetat pe Natalia Gavrilița la funcția de premier, deși candidatura acesteia a fost respinsă o dată de Parlament, refuzând, totodată, să desemneze candidatul majorităţii parlamentare PSRM-ŞOR, Mariana Durleşteanu.
Potrivit unei hotărâri a Curţii Constituţionale din 2020, şeful statului este obligat să desemneze candidatul la funcţia de premier înaintat de o majoritate parlamentară.