Gazul rusesc: Berlinul și Parisul se „pregătesc” pentru o eventuală oprire a livrărilor

Germania și Franța se „pregătesc” pentru o posibilă sistare a importurilor de gaze rusești, au declarat joi guvernele celor două țări, care și-au reiterat, de asemenea, opoziția față de orice plată în ruble pentru livrări.

Berlinul și Parisul și-au reiterat în același timp refuzul de a plăti în ruble livrările de gaz rusesc, așa cum a solicitat Vladimir Putin.

Vladimir Putin a anunțat săptămâna trecută că Rusia nu va mai accepta plăți în dolari sau euro pentru livrările de gaze către UE. Măsura intră oficial în vigoare astăzi, 1 aprilie.

Președintele rus a explicat că decizia sa a fost o reacție la înghețarea activelor rusești decisă de Occident să sancționeze Moscova după invadarea Ucrainei.

Într-o conversație telefonică cu Olaf Scholz miercuri, Putin l-a asigurat pe cancelar că plățile „vor continua să fie în euro”, potrivit comentariilor raportate de guvernul german.

Fondurile vor fi „transferate ca de obicei către Banca Gazprom, care nu este supusă sancțiunilor”, și se vor ocupa de conversia în ruble, a detaliat Berlin.

Cancelarul Olaf Scholz a spus însă că nu „acceptă această procedură” și „a solicitat informații în scris pentru a înțelege mai bine”.

Comments (0)
Add Comment