Biroul pentru Integrare Europeană va colabora cu Biroul pentru Reintegrare pentru a asigura că pretinsele autorități din regiunea transnistreană sunt informate despre legislația europeană și planurile de aderare a Republicii Moldova. Declarația a fost făcută de viceprim-ministrul pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, în cadrul unei emisiuni de la postul public de radio. Ea a precizat că, pentru aceasta însă, trebuie să existe deschidere din partea Tiraspolului.
CRISTINA GHERASIMOV, viceprim-ministrul pentru Integrare Europeană: „Noi vom fi deschiși, inclusiv din partea Biroului pentru Integrare Europeană, de a furniza această informație, în așa fel ca și așa-zisele autorități din regiunea transnistreană să fie în cunoștință de cauză a ceea ce facem noi și care sunt planurile pentru momentul aderării.”
Un alt aspect important, potrivit oficialului, este convingerea atât a cetățenilor, cât și a agenților economici despre beneficiile aderării la Uniunea Europeană.
CRISTINA GHERASIMOV, viceprim-ministrul pentru Integrare Europeană: „Noi sperăm mult că prin posibilitatea pe care le-o oferă pașaportul Republicii Moldova de a călători în Uniunea Europeană, de a vizita Uniunea Europeană, de a petrecem timp limitat, fie la lucru, fie în vacanță în Uniunea Europeană, toate aceste oportunități îi vor aduce mai aproape de Uniunea Europeană și mai interesați de a deveni parte a Uniunii Europene.”
În același timp, Cristina Gherasimov a subliniat că este prematur să se tragă concluzii definitive în privința integrării regiunii transnistrene în contextul aderării la UE.
CRISTINA GHERASIMOV, viceprim-ministrul pentru Integrare Europeană: „Noi avem un precedent, cel al Ciprului, unde statul s-a integrat în Uniunea Europeană. Deci, nu ar fi un prim caz unde noi am putea să ne integrăm, să devenim stat membru al Uniunii Europene cu o regiune unde nu s-ar aplica legislația europeană”, a subliniat viceprim-ministra pentru integrare europeană.”
Anterior, președinta Maia Sandu a declarat că Republica Moldova nu poate deveni stat membru al blocului comunitar, doar după rezolvarea conflictului transnistrean. În cel mai rău scenariu, șefa statului a admis că integrarea Republicii Moldova în UE s-ar putea realiza în două etape: mai întâi malul drept, apoi malul stâng.