Guvernul a aprobat modificările legislative ce vor asigura implementarea Programului de stat „Prima Casă Plus”

Guvernul a aprobat modificările legislative ce vor asigura implementarea Programului de stat „Prima Casă Plus”. Astfel, va fi extinsă accesibilitatea programului și oferite condiții mai avantajoase de cumpărare a locuințelor.

DUMITRU ALAIBA, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării: „Se propune majorarea valorii maxime a locuințelor procurate să crească de la un milion de lei până la 2,5 milioane de lei. Perioada maximă a creditului se majorează de la 25 de ani la 30 de ani, pentru ca persoanele cu venituri mai mici să poată lua împrumuturi curate mai accesibile. Se actualizează și se crește rata de eligibilitate astfel incât să fie eligibile persoanele care au venituri înregistrate în Republica Moldova, inclusiv liberi profesioniști, avocați, mediatori și multe alte persoane care atfel de venituri decât un contract de muncă permanent.”

În același timp, persoanele care au o locuință de până la 50 de metri pătrați vor putea participa repetat la program, pentru a procura o locuință mai mare.

DUMITRU ALAIBA, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării: „Cota de garantare a creditelor solicitate pentru locuințele din afara municpiului Chișinău se propune a fi majorată de la 50 la 70 de procente, lucru care va facilita accesul la locuințe decente, inclusiv în zone din afara Chișinăului. Beneficiarii activi ai programului vor avea dreptul să-și schimbe banca creditoare prin refinațarea creditului atunci când identifică o opțiune mai bună.”

Modificările prevăd și simplificarea unui șir de proceduri: nu va mai fi necesară prezentarea certificatelor eliberate de Agenția Servicii Publice cu privire la locuințele deținute în proprietate. De asemenea, va fi exclusă ipotecarea locuințelor în favoarea statului și, respectiv, necesitatea de a încheia contracte trilaterale de ipotecă. Amintim că programul Prima Casă Plus a fost lansat la sfârșitul lunii mai curent, la solicitarea președintei Maia Sandu.

GuvernlocuințePrima Casă Plus
Comments (0)
Add Comment