Guvernul a selectat 612 localități care vor beneficia de proiecte implementate în cadrul Programului Național „Satul European”, ediția 2024

Guvernul a selectat 612 localități care vor beneficia de proiecte implementate în cadrul Programului Național „Satul European”, ediția 2024. Anunțul a fost făcut de ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu. În același timp, el a precizat că aproape 1,8 miliarde de lei s-au investit în 906 de localități din țară pentru îmbunătățirea condițiilor de viață a cetățenilor, începând cu anul 2022, de la lansarea acestui program.

ANDREI SPÎNU, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale: „Peste un milion de oameni din țara noastră au condiții mai bune de viață. Mai concret, locuitorii din 114 sate beneficiază acum de acces la apă potabilă. Am construit peste 800 de kilometri de apeduct. Mai mult de 150 de localități se bucură de iluminat stradal, iar în 561 de sate au fost construite sau reabilitate clădiri publice precum: școli, grădinițe, centre de asistență medicală. S-au construit terenuri de joacă, parcuri și au fost elaborate planuri urbanistice generale.”

În același timp, potrivit ministrului, un număr de 748 de dosare au fost depuse la Programul Național „Satul European”, ediția 2024, dintre care peste 600 au fost selectate.

ANDREI SPÎNU, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale: „Au fost selectate 612 proiecte. Adică, 82 la sută din toate cererile depuse de primării au fost acceptate. Cele mai multe localități au aplicat pentru construcția sau extinderea rețelelor de alimentare cu apă și a serviciilor de canalizare. 223 de proiecte au fost selectate. Pentru instalarea iluminatului stradal au fost selectate 57 de proiecte. Construcția, renovarea sau reabilitarea clădirilor publice, monumente istorice, inclusiv prin măsuri de îmbunătățire a eficienței energetice au fost selectate 198 de proiecte.”

Totodată, mai multe localități vor implementare proiecte legate de energie regenerabilă și reabilitarea clădirilor publice.

ANDREI SPÎNU, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale: „Au fost selectate 30 de proiecte pentru instalarea sistemelor de producere și furnizare a energiei, folosind resurse regenerabile. La capitolul construcția și reconstrucția edificiilor sportive, a clădirilor destinare prestării serviciilor sociale, dar în mod special cele ce sunt legate de sport, au fost selectate 104 proiecte. Valoarea totală a proiectelor este de 2,8 miliarde de lei, iar constribuția din bugetul statului, din Fondul Național de Dezvoltare Regională și Locală va fi de aproximativ 2,5 miliarde de lei. Cealaltă sumă este contribuția primăriilor.”

Programul „Satul European” a fost lansat în anul 2022, la inițiativa preşedintelui Maia Sandu. Prin intermediul acestuia, sunt finanțate inițiative privind dezvoltarea localităților.

 

GuvernProiecteSatul European
Comments (0)
Add Comment