Igor Dodon, nemulțumit de decizia nocturnă a guvernării: Toate aceste tentative stângace și pripite se vor finaliza cu un eșec total

Ex-președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, susține că decizia de ieri a Guvernului de a aloca bani din buget pentru a transfera către Moldovagaz ar evidenția și neprofesionalismul și panica celor care au ajuns în fruntea țării. Potrivit lui, toate aceste tentative stângace și pripite se vor finaliza cu un eșec total.

„Pentru ce au ales așa combinații dubioase, care vor prejudicia grav bugetul de stat și cetățenii, dacă se poate aproba plafonarea tarifelor și compensarea diferenței direct de către guvern către Moldovagaz. La un consum lunar în perioada rece a anului de cca 120 – 150 mln de metri cubi de gaze, compensarea a jumătate din tariful de 29 lei ar costa bugetul de stat cca 2 mlrd de lei, iar noi, consumatorii, am achita un tarif nu mai mare de 15 lei, ceea ce ar asigura și acumularea mai eficientă a plăților curente. De ce trio Sandu-Gavrilița-Spînu nu acceptă o astfel de abordare, care ar fi mult mai eficientă și benefică pentru cetățeni?”, a scris Igor Dodon.

În context, el a reamintit că Guvernul PAS deja a alocat din bugetul de stat peste două miliarde de lei, însă nu pentru compensarea tarifului consumatorilor.
„Noi, însă, cu Dvs. achităm în continuare tariful de 29 de lei, plus aceste 2 mlrd de lei luate ilegal din bugetul de stat și plus dobânda bancară de peste 21%, în cazul în care acest credit va fi acceptat. De asemenea, arată dubios încercările de preluare a infrastructurii unei companii în care statul deja deține peste 30% din acțiuni. Dacă se dorea naționalizarea acestei companii, atunci cadrul legal prevede o altă procedură.
Evident ca toate aceste tentative stângace și pripite se vor finaliza cu un eșec total, iar pentru cetățenii acestei țări, vor urma tarife și mai mari pentru gazele naturale, care vor include, pe lingă prețul destul de înalt, și dobânda de peste 21%.
Este evident și faptul că toate acțiunile guvernării în domeniul energetic din ultimele luni sunt orientare pentru a provoca anularea relațiilor contractuale cu furnizorul rus de gaze naturale și trecerea la unele scheme dubioase de livrare a resurselor energetice prin intermediari din Occident, ceea ce, inevitabil, va duce la creșterea în continuare a tarifelor pentru cetățeni”, a mai adăugat Dodon.
Amintim că, compania de stat „Energocom” va acorda „Moldovagaz” un împrumut în valoare de peste un miliard de lei pentru asigurarea securității energetice și continuarea furnizării de gaze naturale în Moldova. Suma va fi debursată joi, după semnarea contractelor. Decizia în acest sens a fost aprobată ieri de Comisia Situații Excepționale (CSE).
Potrivit ministrului Andrei Spînu, această măsură va permite achitarea integrală de către Moldovagaz către Gazprom a consumului de gaz pentru luna septembrie și avansul pentru octombrie. Suma acordată este 1 050 milioane de lei cu rata de bază a Băncii Naționale a Moldovei (21,5% anual). Împrumutul trebuie să fie achitat până pe 1 mai 2023.
La rândul său, premierul Natalia Gavrilița a spus că „dacă împrumutul de un miliard cincizeci de milioane de lei pe care Energocom îl oferă Moldovagaz nu este restituit până la 1 mai 2023, statul preia rețele de transport a gazelor naturale”.
GazpromGuvernIgor DodonMoldovagaz
Comments (0)
Add Comment