Inspectoratul General pentru Situații de Urgență îndeamnă toți cetățenii și, în special, agricultorii să respecte cu strictețe regulile antiincendiare în perioada secerișului. Recomandările vin în contexul avertismenului emis de meteorologi privind pericolul excepțional de incendiu de clasa a V-a cu caracter natural, valabil până pe 15 iulie.
VASILE GAȘPAR, șeful Direcției Prevenire Riscurilor al IGSU: „Stimați cetățeni, în spatele meu puteți observa efectele negative a unui incendiu și anume: utilizarea focului deschis și lipsa fâșiilor de protecție a condus la izbucnirea acestui incendiu care a afectat și a compromis șapte hectare de grâu.”
Specialiștii IGSU recomandă ca procesul de recoltare a cerealelor să fie organizat cu divizarea masivelor în sectoare.
VASILE GAȘPAR, șeful Direcției Prevenire Riscurilor al IGSU: „La începerea procesului de recoltare lanurile agricole vor fi delimitate cu o suprafață maximă de 30 de hectare prin fâșii de delimitare arate sau cosite. La fel, lanurile vor fi delimitate prin fâșii de protecție arate față de drumuri, căile de acces, fâșii forestiere sau alte culturi.”
Mai mult, alimentarea tehnicii cu carburanți și lubrifianți se admite numai la punctele de alimentare special amenajate. Transportarea lichidelor combustibile în vase deschise, precum și alimentarea tehnicii agricole în lanuri sau la distanțe mai mici de 100 de metri de acestea sunt interzise.
VASILE GAȘPAR, șeful Direcției Prevenire Riscurilor al IGSU: „La începerea procesului de recoltare tehnica, antrenată în acest proces, va fi verificată minuțios și va fi dotată cu sisteme para- scântei. Totodată, aceste vor fi doate cu mijloace primare de stingere.”
Potrivit datelor statistice, de la începutul anului 2024, au avut loc peste 2.000 de intervenții pentru stingerea incendiilor de vegetație, care au afectat o suprafață totală de aproximativ 3.000 de hectare.