Ilan Șor ar putea rămâne fără mandatul de deputat

Parlamentul urmează să examineze un proiect de hotărâre prin care se constată încetarea de drept a calității de deputat al președintelui Partidului ȘOR, Ilan Șor. La ședința de miercuri, membrii Comisiei parlamentare juridice, numiri și imunități au aprobat raportul pentru această inițiativă legislativă.

Astfel, proiectul de hotărâre prevede că un mandat de deputat în Parlament, care aparține Partidului Politic „ȘOR”, ar putea fi declarat vacant.

Între timp, șeful CNA, Iulian Rusu crede că autoritățile din Israel vor emite decizia de extrădare a lui Ilan Șor.

„În cazul condamnatului Ilan Șor avem o decizie definitivă. Suma este de 5,2 miliarde lei. Este în interesul Băncii de Economii, dar Banca de Economii a recepționat garanțiile de la Guvern și Guvernul a recepționat aceste fonduri de la Banca Națională. Cu alte cuvinte, tot acționăm în interes public. Activele pe care s-au aplicat sechestre sunt părți sociale ale mai multor întreprinderi, automobile, imobile, o parte nu foarte mare de lichidități. Toate acestea sunt la etapa de a fi puse în executare. Aici trebuie să ne coordonăm eforturile cu Serviciul Fiscal și dacă va fi vorba de active suplimentare identificate în afara țării, va trebui să lucrăm cu Ministerul Justiției, pentru că deja va fi componenta de asistență juridică internațională”, a spus Iulian Rusu în cadrul unei emisiuni de la Vocea Basarabiei.

Potrivit deciziei instanței de judecată, Ilan Șor trebuie să-și ispășească pedeapsa într-un penitenciar de tip închis, iar directorul CNA spune că acest lucru s-ar putea întâmpla în Republica Moldova. Iulian Rusu crede că autoritățile israeliene vor da curs cererii Ministerului Justiției din Moldova privind extrădarea deputatului fugar.

La 13 aprilie curent, după două zile de dezbateri judiciare, Curtea de Apel Chișinău a pronunțat dispozitivul deciziei în dosarul Șor, care face parte din dosarul „Frauda bancară”, prin care Ilan Șor a fost recunoscut culpabil și a fost condamnat definitiv la 15 ani de închisoare, în penitenciar de tip închis, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții in sistemul bancar pe termen de cinci ani. Potrivit deciziei, Ilan Șor urmează să restituie peste 5,2 miliarde de lei.

Ilan ȘorParlamentul Republicii MoldovaPartidul ȘOR
Comments (0)
Add Comment