Împrumut de la BIRD: 36 de milioane de euro pentru dotarea instituțiilor medico-sanitare publice

Peste 36 de milioane de euro va împrumuta Republica Moldova de la Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare pentru dotarea instituțiilor medico-sanitare publice cu dispozitive medicale necesare. De asemenea, banii vor fi utilizați și pentru renovarea infrastructurii subdiviziunilor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică. Documentul privind ratificarea acestui acord a fost aprobat în cadrul ședinței Executivului.

LILIA GANTEA, secretar general de stat al Ministerului Sănătății: „Proiectul are drept scop îmbunătățirea calității și accesibilității serviciilor de reabilitare pentru adulți și copii în Republica Moldova, precum și fortificarea capacităților de management al bolilor netransmisibile la nivel național. Perioada de implementare a proiectului constituie anii 2024-2029.”

În același timp, secretarul general de stat al Ministerului Sănătății, Lilia Gantea, a explicat cum vor fi distribuite resursele financiare.

LILIA GANTEA, secretar general de stat al Ministerului Sănătății: „Implementarea acestui proiect va consolida capacitățile de răspuns în caz de urgențe medicale cu risc sporit pentru viața și sănătatea pacienților cu accent pe accidentele vasculare cerebrale și atacurile de cord. Va dezvolta serviciile de reabilitare în cadrul imstituțiilor medico-sanitare publice fiind asigurată instruirea personalului medical, conform standardelor internaționale, modernizarea  infrastructurii departamentelor de reabilitare și dotarea acestora cu dispozitivele medicale necesare. Totodată, urmează a fi fortificate serviciile de asistență medicală preventivă și de promovare a sănătății, inclusiv pentru depistarea precoce a bolilor fiind introduse noi programe de suport pentru asemenea pacienți.”

Potrivit proiectului de lege, acordul de împrumut prevede că comisionul inițial va fi egal cu un sfert de procent din suma împrumutului. Rambursarea se va face din 15 aprilie 2029 până la 15 octombrie 2053.

BIRDGuvernÎmprumutinstituții medico-sanitare
Comments (0)
Add Comment