Anul trecut au fost înregistrate peste 40.000 de cazuri de deces sau cu 4.2.45 mai multe decât în 2019. Principalele cauze de deces în rândul moldovenilor rămân a fi bolile aparatului circulator, digestiv dar și tumorile.
Potrivit datelor furnizate de Biroul Național de Statistică, citate de Agora, în anul 2020, rata mortalității generale a constituit 15.4%, fiind în crește cu 1.8%, față de anul 2019. Analiza pe sexe relevă un nivel al mortalității crescut pentru bărbați, care este de 17.1% și mai scăzut pentru femei, care se situează la 14.0%.
Datele Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției relevă faptul că în 55% din cazuri, decesul a survenit ca urmare a bolilor aparatului circulator, în 14.6% cauza a fost reprezentată de tumorile maligne, 7.7% de bolile aparatului digestiv, 4.8% de accidente, intoxicații și traume. În urma bolilor aparatului respirator, au decedat 4% din moldoveni. Alți 12.6% au murit ca urmare a altor cauze.
Statistica constată că decesul ca urmare a bolilor aparatului circulator este mai cu 12.4% mai des întâlnit la femei decât la bărbați. În cazul bărbaților, mortalitatea este cauzată mai des prin accidente, intoxicații și traume, precum și ca urmare a bolilor aparatului respirator, tumorilor maligne și a bolilor aparatului digestiv.
Mortalitatea pe principalele clase ale cauzelor de deces diferă semnificativ și în profil teritorial. O pondere mai mare a deceselor prin bolile aparatului circulator au fost înregistrate în zona de Nord a Republicii Moldova (60.3% din numărul total al decedaților în regiune). Ponderea cea mai înaltă a deceselor prin tumori maligne a fost înregistrată de UTA Găgăuzia (17.3%) și municipiul Chișinău (16.4%).
Decesele prin bolile aparatului digestiv dețin o pondere de aproximativ 10% în zona de Centru și 9% în zona de Sud. De asemenea, în aceste zone a fost înregistrat un nivel mai înalt al mortalității provocate de cauzele externe (accidente, intoxicații și traume), comparativ cu alte zone de dezvoltare (în regiunea de Sud (6.0%) și Centru (5.4%)). În clasa deceselor prin bolile aparatului respirator ponderile mai ridicate au fost înregistrate de UTA Găgăuzia (4.6%) și municipiul Chișinău (4.3%).