În Capitală a început un amplu proces de reabilitare a cabinelor de ascensoare din blocurile locative. Până acum, au fost reparate 90 din cele 270 de ascensoare pentru care s-au planificat astfel de lucrări. Reparațiile și modernizările vizează atât ascensoarele de capacitate mică, cât și cele mari, care permit transportul echipamentelor.
ION BURDIUMOV, șeful Direcției Generale Locativ-Comunale și Amenajare a Capitalei: „În anul 2024, de către Primăria Municipiului Chișinău a fost lansat un amplu program de modernizare la cabinele de ascensoare pe care le avem în municipiul Chișinău. Vreau să vă spun că este un lucru foarte solicitat de către foarte mulți locuitori. Vreau să vă informez că odată cu lucrările de reparație curentă la cabine, uși se efectuează și verificarea la toate utilajele care lucrează în complex cu ascensoarele.”
În ascensoarele selectate au fost sau urmează să fie înlocuit cupeul cabinei ascensorului, aparatul de comandă, aparatul de apel. La fel, se va interveni cu înlocuirea canaturilor la ușa puțului de ascensor.
PETRU BUDURIN, directorul Întreprinderii Municipale Speciale „Liftservice”: „În această reparație curentă intră verificarea lucrului a motorului, a reductorului și a blocului de comandă. O deosebită atenție atragem reparației curente a cabinelor, deci renovarea cabinelor. S-au schimbat și plafoanele pentru iluminat. Până la ziua de azi deja avem reparate 90 de ascensoare din 270. Până în luna decembrie vor fi renovate toate cabinele șu cu forțele proprii planificăm undeva până la 50 de cabine să fie renovate. Deci, în total vor fi peste 320 de cabine și sperăm ca anii viitori acest proiect va continua.”
Locatarii blocurilor, unde au loc lucrări de reabilitare a ascensoarelor, spun că sunt mulțumiți de schimbările pe care le văd.
„ – Mi se pare foarte bine. Mulțumim. Este mai frumos, mai curat, alb. Față de cum a fost este foarte bine. – Cât timp nu au fost reparate? – Mult timp, mulți ani. Era scris, era jupuit, era urât și jos, și sus. Acum este foarte frumos.”
„ – Foarte bun. Este făcut foarte frumos ascensorul. Mulțumesc mult. – Este mai sigur acum? – Este mai sigur. Era murdar. Era Urât. De atâțea ani, de 36 de ani are un timp oarecare. Acum este foarte frumos. Intri în el și este luminos, frumos. – Deci, sunteți mulțumită? – Suntem mulțumiți. ”
Direcţia Generală Locativ-Comunală și Amenajare menționează că termenul standard de exploatare a unui ascensor este de 25 de ani și multe dintre acestea l-au depășit. Astfel, din toate sectoarele au fost selectate pentru reparații ascensoarele care nu aveau lumină în cabină, nu toate butoanele erau funcționale, cu linoleumul rupt, dar și cele pentru care au fost cele mai multe plângeri din partea locatarilor.