În R. Moldova este marcată Săptămâna Mondială a Alăptării

 În perioada 1-7 august, în Republica Moldova este marcată Săptămâna Mondială a Alăptării. În acest an evenimentul are sloganul „Să facem ca alăptarea în condiții de muncă să funcționeze!”.

Potrivit ANSP,  în acest răstimp în 10 localități din țară se desfășoară Caravana Alăptării, organizată cu suportul OMS Moldova și UE în cadrul proiectului regional de susținere a procesului de vaccinare. Mămicile și femeile însărcinate discută cu specialiștii despre avantajele alimentației la sân. De asemenea, participantele sunt informație despre pozițiile de alăptare și atașare corectă a bebelușului, importanța imunizării copiilor, conform Calendarului Național de Vaccinări, alimentația mamelor și importanța activității fizice în timpul sarcinii și alăptării.

Conform sursei citate, în țara noastră, potrivit Codului Muncii, femeilor li se acordă un concediu de maternitate ce include concediul prenatal cu o durată de 70 de zile calendaristice, iar după expirarea concediului de maternitate, la cerere, se acordă concediul parțial plătit pentru îngrijirea copilului până la vârsta de 3 ani. Specialiștii recomandă angajatorilor să creeze locuri de alăptare pentru mămici și să remunereze pauzele de alăptare, fapt ce ar încuraja mamele să alăpteze picii mai mult timp.

Datele statistice arată că în Republica Moldova, în 2021, un număr de 23.560 de copii (circa 36% ) au fost alăptați până la vârsta de 6 luni, iar anul trecut acest indicator a scăzut la 22.159 de copii.

Comments (0)
Add Comment