În Republica Moldova a fost înregistrat recent un caz de infecție cu virusul West Nile. Este vorba despre un bărbat de 49 de ani

În Republica Moldova a fost înregistrat recent un caz de infecție cu virusul West Nile. Anunțul a fost făcut de Ministerul Sănătății. Potrivit instituției, este vorba despre un bărbat de 49 de ani. Ultimul pacient cu acest virus a fost înregistrat în țara noastră în anul 2019.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătății, în perioada 26-30 iulie curent, bărbatul s-a aflat în Italia, unde a fost înțepat de mai multe ori de țânțari. Actualmente, pacientul primește îngrijiri medicale în condiții de staționar, iar starea acestuia este satisfăcătoare.

Conform ultimelor date ale Centrului European de Control al Bolilor, în anul 2024, opt țări din Europa, inclusiv Italia, au raportat 69 de cazuri de infectare cu acest virus. Recent, România a înregistrat primul deces cauzat de West Nile în acest an. Victima este un bărbat de 83 de ani din Suceava.

Specialiștii anunță că virusul West Nile se transmite doar prin înțepătura unui țânțar infectat, dar nu şi de la om la om. Probabilitatea ca cineva să se îmbolnăvească de la o singură înțepătură este redusă. De obicei, virusul se manifestă prin simptome similare cu gripa: oboseală, slăbiciune musculară, febră şi durere intensă de cap, erupţii cutanate pe piept.

În acest context, medicii recomandă evitarea expunerii la țânțari, purtarea hainelor de culori deschise, cu mâneci lungi, pantaloni și șosete înalte, în special seara. De asemenea, populația este îndemnată să utilizeze substanțe care resping țânțarii, substanțe insecticide în locuință și montarea plaselor antițânțar la geamuri și uși.

Ministerul SănătățiițânțariWest Nile
Comments (0)
Add Comment