În România, veniturile unui judecător la Curtea Constituțională pot depăși 150.000 de euro pe an

Unii dintre cei mai bine plătiți bugetari din România sunt judecătorii Curții Constituționale. Cele mai recente declarații de avere arată venituri impresionante obținute de aceștia, în special din salarii, sporuri și pensii speciale, potrivit Euronews.

De ce sunt atât de mari veniturile judecătorilor CCR

Un judecător constituțional ajunge să încaseze de la stat peste 150.000 de euro pe an. Asta înseamnă mai bine de 12.500 de euro pe lună. Cel mai bine plătit este președintele CCR, Marian Enache. El a încasat anul trecut peste 773.000 de lei din salariul de judecător de 300.000 de lei și din pensia specială, care a depășit 450.000 de lei.

Al doilea în clasament, cu venituri apropiate, a fost judecătorul Cristian Deliorga, care a obținut venituri totale de 755.000 de lei, din salariu și pensia specială. El a mai încasat 70.00i de lei și din restanțe de la Curtea de Apel Constanța, unde a activat înainte de a fi trimis de PSD la CCR.

Judecătorul Attila Varga a obținut anul trecut venituri de 728.000 de lei. Salariul de la Curte și pensia specială au fost completate de veniturile obținute din activitatea didactică la Universitatea Sapientia din Cluj.

Livia Stanciu, fosta șefă a Curții Supreme numită judecător CCR în 2016, a obținut anul trecut venituri de 690.000 de lei din salariul de la Curte, pensia specială și restanțe de la Înalta Curte.

De observat că în toate aceste cazuri, pensia specială este considerabil mai mare decât salariul în plată.

Judecătorii care nu sunt și pensionari au obținut venituri mult mai mici

Simina Tănăsescu a încasat anul trecut 453.000 de lei din salariul de la Curte și cel de la Universitatea din București, unde predă drept constituțional.

Fostul procuror Gheorghe Stan de la Secția Specială, numit de PSD la CCR în 2019, a încasat puțin peste 320.000 de lei anul trecut.

Diferențele uriașe de venituri se văd la judecătorii proaspăt numiți, care nu au apucat să încaseze salarii și pensii speciale de la Curte.

Mihaela Ciochină, fost consilier prezidențial până luna trecută, a încasat anul trecut 153 de mii de lei din indemnizația de la Administrația Prezidențială, iar Iulia Scântei, senatoare PNL, până în iunie, a încasat 141 de mii de lei din indemnizația de la Parlament. De precizat că Scântei este și notar, trecându-și în declarația de avere venituri brute de peste două milioane de lei, anul trecut.

Din ce este format salariul unui judecător de la Curtea Constituțională

Salariul unui judecător CCR are mai multe componente:

  • indemnizația, de aproape 30 de mii de lei brut pe lună
  • o serie de sporuri: de solicitare neuropsihică, de confidențialitate și de condiții vătămătoare.

Așa se ajunge la un net de peste 25.000 de lei lunar. La salariu se adaugă pensia specială, care în cazul judecătorilor CCR este „mai specială” decât toate celelalte. Aceasta este un procent de 80% din veniturile brute, inclusiv sporuri, și se plătește dacă judecătorul are cel puțin 25 de ani de activitate juridică.

Dacă un judecător are o pensie mai mică, obținută dintr-un alt domeniu, în momentul în care ajunge la CCR, aceasta va fi recalculată pentru a ajunge la nivelul de 80% din salariu. Bineînțeles, cele două venituri pot fi cumulate.

Comments (0)
Add Comment