În ultimii 5 ani, numărul cardurilor de proximitate s-a majorat de aproximativ trei ori

La sfârșitul anului trecut, numărul cardurilor aflate în circulație, emise de prestatorii de servicii de plată din țară, a fost de 2,80 milioane de unități. După soluția tehnică, cardurile de proximitate au constituit 97,3% din numărul total al cardurilor emise pe parcursul anului 2022 și 97,6% din ponderea totală a cardurilor aflate în circulație, transmite IPN.

Banca Națională a Moldovei menționează că în ultimii cinci ani, numărul cardurilor de proximitate s-a majorat de aproximativ trei ori, ceea ce a contribuit la înlocuirea treptată a cardurilor hibride care, la rândul lor, au substituit anterior cardurile cu bandă magnetică.

Cardurile sociale sunt categoria cu cea mai mică pondere în totalul cardurilor aflate în circulație, însă cu cea mai înaltă rată a cardurilor active (81,1% din totalul cardurilor sociale aflate în circulație). Dacă inițial, cardurile sociale erau percepute de utilizatori ca un instrument de retragere a numerarului provenit din transferuri ale prestațiilor sociale, treptat, se conturează tendința utilizării cardurilor sociale din ce în ce mai frecvent la achitări fără numerar.

Ponderea plăților fără numerar în numărul total al operațiunilor efectuate cu cardurile sociale s-a majorat în doar 3 ani de la 52% în anul 2019 la 71,6% în anul 2022, apropiindu-se astfel de ponderea generală a plăților fără numerar de 82,2%.

În anul 2022, din numărul total al operațiunilor efectuate cu cardurile sociale, 28,5% au constituit operațiuni de retrageri de numerar, însă valoric acestea au reprezentat 75,5% din totalul operațiunilor efectuate. În timp ce numărul retragerilor de numerar este în scădere pe parcursul ultimilor 3 ani, numărul plăților fără numerar înregistrează o continuă creștere, astfel utilizatorii cardurilor sociale optează tot mai mult pentru achitări fără numerar.

Indicatorul saturației cardurilor de plată din Republica Moldova a atins nivelul de 1,08 la finele anului 2022. Acest indicator arată că fiecare locuitor al Republicii Moldova deține cel puțin un card de plată. Spre comparație, la sfârșitul anului 2021, media UE a constituit 1,7 carduri per capita.

 

Comments (0)
Add Comment