Curtea Constituțională a decis că este inadmisibilă sesizarea depusă de către deputații PAS cu privire la autodizolvarea Parlamentului. Anunțul a fost făcut de către președinta Curții Constituționale, Domnica Manole, în cadrul unui briefing de presă. Președintele Înaltei Curți a spus că Legea Supremă prevede două cazuri de dizolvare, imposibilitatea de a forma Guvernul din două încercări și inactivitatea Parlamentului timp de trei luni. Domnica Manole a reiterat că aceste texte sunt clar explicate în Constituție și nu necesită interpretare.
„Curtea a subliniat că, potrivit prevederilor constituționale, atribuția dizolvării Parlamentului îi revine exclusiv Președintelui Republicii Moldova, pe care o poate exercita doar în condițiile și conform procedurilor prevăzute expres în Legea Supremă. În consecință, Curtea a decis să declare inadmisibilă sesizarea în discuție”.
Amintim că deputații PAS, Mihai Popșoi, Dan Perciun și Virgiliu Pâslariuc, au sesizat la 31 decembrie Curtea Constituțională pentru interpretarea Constituției, în vederea elucidării posibilității dizolvării Parlamentului prin adoptarea de către forul legislativ a unei hotărâri în acest sens cu o majoritate calificată de două treimi de voturi ale deputaților, adică 67 de parlamentari, în condițiile în care nu există o majoritate formalizată în actualul Legislativ.
Așadar, acum, după ce Înalta Curte a declarat că Parlamentul nu poate fi autodizolvat, președintele Maia Sandu e obligată să înainteze un candidat pentru funcția de prim-ministru. Acesta își va forma echipa și programul de guvernare, ar urma să vină în fața deputaților pentru a le cere votul.
Dacă nu se va vota, Maia Sandu va avea obligația de a înainta încă o dată un candidat la postul de premier, fie același, fie altul. În cazul în care nici a doua oară nu va fi votat de către Parlament, președintele țării va putea dizolva Legislativul și va anunța alegeri parlamentare anticipate.
Însă în cazul în care deputații vor vota pentru candidatul la șefia Guvernului, anticipatele se vor amâna pentru o perioadă nedeterminată.