Instruiți cum să rezolve problemele locale critice. Proiectul de care beneficiază cinci localități din Telenești

Locuitorii a cinci sate din raionul Telenești vor fi instruiți să se implice în supravegherea proceselor de achiziții, gestionarea și întreținerea infrastructurii publice și soluționarea problemelor locale critice. Proiectul Cetățenie Activă pentru Dezvoltarea Durabilă a raionului Telenești este implementat de Centrul de Informare și Resurse PRO BONO, cu suportul Uniunii Europene, notează jurnal.md.

Prima instruire de acest fel a avut loc in satul Chițcanii-Vechi. Locuitorii au participat la audierile publice despre cheltuielile bugetare pentru anul 2020, Planul de dezvoltare social-economică și Planul de gazificare a localității.

Primarul localității Chițcanii-Vechi, Sergiu Cucu, a afirmat ca sătenii și autoritățile locale și-au propus un set de priorități încă în anul 2017. „Am planificat amenajarea gimnaziului din sat, căilor de comunicație, implementarea unui sistem de colectare a deșeurilor, crearea condițiilor pentru persoanele cu dizabilități, gazificarea localității, dezvoltarea turismului și altele. Nu le-am îndeplinit încă pe toate, ne propunem să o facem însă cu ajutorul vostru, al oamenilor”, afirmă alesul local.

Consultantul național al proiectului, Igor Aramă, a îndemnat localnicii să participe activ la dezvoltarea satului lor. „Ce înseamnă un plan de elaborare strategic? Este planul care vă arată prioritățile localității dumneavoastră pe următorii cinci ani. Acesta conține obiective, acțiuni concrete care trebuie aplicate. Cea mai mare problemă care trebuie rezolvată este gazificarea localității. Vă îndemn să mergeți să cereți de la primar să rezolve această problemă”, a declarat Igor Aramă.

Și oamenii spun că aceasta este o prioritate pentru ei: „Noi ne-am săturat să umblăm cu buteliile de gaz. Dacă sunt bani alocați în bugetul Primăriei, atunci de ce nu avem gaz?”.

Proiectul va fi desfășurat și în satele Codrul Nou, Negureni, Căzănești și Țînțăreni.

AO Centrul de Informare și Resurse „Pro Bono” este beneficiara Programului de Granturi Locale al Uniunii Europene (UE) și implementează proiectul „Cetățenie Activă pentru Dezvoltarea Durabilă a raionului Telenești” în cinci localități din raionul Telenești: Chițcanii-Vechi, Codrul Nou, Negureni, Căzănești și Țînțăreni. Programul de Granturi Locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin al Uniunii Europene (UE), acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor în Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). În Regiunea de Dezvoltare Centru, partenerii de implementare ai proiectului sunt Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă – AGER și AO ADR „Habitat”.

 

Comments (0)
Add Comment