Inundații rare în deșertul Sahara din Maroc

Apa se scurge printre dunele de nisip din sudul Marocului: imaginea suprarealistă lăsată de ploile abundente care au căzut în august și septembrie au dat o altă față Saharei marocane, mai cunoscută pentru seceta sa frecventă.

Potrivit experților, sudul Marocului nu este de obicei afectat de precipitațiile din Frontul Intertropical, care afectează de obicei Sahara Maliană și Mauritaniană.

Dar anul acesta, ploile au afectat regiunile deșertice ale Saharei marocane, lăsând regiunea deșertică inundată de ape.

Houssine Youabeb, de la Direcția generală de meteorologie din Maroc, spune că au trecut cel puțin 30 de ani de când nu a mai plouat atât de mult într-un interval de timp atât de scurt.

Houssine Youabeb, Direcția generală de meteorologie din Maroc: „Au trecut între 30 și 50 de ani de când nu am mai avut atâtea ploi într-un interval de timp atât de scurt. Trebuie spus că, chiar și pentru geografia regiunii, din moment ce ne aflăm pe versantul estic al munților Atlas, am observat că este ca și cum toate ploile sunt direcționate către aceleași zone.”

Potrivit lui Youabeb, sateliții NASA au detectat chiar și prezența apei în faimosul lac Iriqui, situat între regiunile Zagora și Tata, care a fost uscat timp de 50 de ani.

Dar el a spus că prezența apei în Sahara ar putea modifica profund previziunile meteorologice în viitor.

InundațiiMarocSahara
Comments (0)
Add Comment