Ion Ceban: Conflictele etnice sunt inacceptabile în orice stat, în orice loc din lume

Primăria Capitalei continuă șirul evenimentelor de comemorare a celor 120 de ani de la Pogromul din Chișinău. În seara zilei de joi, 20 aprilie, la Chișinău, s-a desfășurat concertul „Requiem” în memoria victimelor acelor tragice întâmplări. La evenimentul organizat de Primăria Capitalei și Comunitatea evreiască a fost prezent și edilul, Ion Ceban, care a salutat oaspeții care au venit în aceste zile la Chișinău.

„Este o filă neagră în istoria Chișinăului și a umanității. Este important ca întreaga comunitate să cunoască și să înțeleagă că astfel de orori nu trebuie să se repete sub nicio formă. Vrem ca locuitorii Chișinăului să cunoască că comunitatea evreiască a avut un rol important în dezvoltarea capitalei Republicii Moldova, iar acum 100 de ani, 50 la sută din locuitorii orașului erau de naționalitate evreiască și nimeni nu făcea diferența, și astăzi, nu ne dorim diferență între naționalități. Pogromul a împărțit istoria orașului în „înainte și după” Pogrom. Acest eveniment tragic a devenit o lecție pentru multe generații – conflictele etnice sunt inacceptabile în orice stat, în orice loc din lumea. Ca urmare a pogromurilor, mulți au părăsit Basarabia, inclusiv primul primar al Tel Avivului, Meir Dizengoff. Moldovenii sunt primitori și un popor cu inimă mare. Pacea este garantul dezvoltării unei societăți sănătoase”, a declarat Ion Ceban.

Primarul a mai precizat că în Chișinău sunt multe locații cu încărcătură istorică puternică, de pe acele timpuri, și că municipalitatea își dorește păstrarea monumentelor arhitecturale pentru generațiile viitoare.

„De noi depinde, doar să ne dorim, iar noi dorim ca istoria să nu fie ștearsă, iar lecția să fie învățată. Din această cauză trebuie să ne unim eforturile pentru a educa, pentru a păstra și a promova pacea acasă și în lume”, a adăugat edilul.

Totodată, Ion Ceban a vorbit și despre proiectele realizate de Primăria Chișinău împreună cu reprezentanții Comunității evreiești.

Primarul a mai precizat că împreună cu echipa sa lucrează pentru a transforma Chișinăul într-un oraș sigur pentru toată lumea.

„Ce alte lecții am învățat pentru noi înșine? Oamenii sunt împărțiți în victime și luptători, cei care au provocat pogromul și cei care își salvează vecinii. Așa a fost la Chișinău, dar nu ar trebui să fie așa în viitor. Ne dorim ca oamenii să nu fie nevoiți să părăsească orașul, localitatea și persoanele apropiate în căutarea unei vieți mai bune. Noi, urmașii noștri, putem și trebuie să trăim și să creăm aici, ACASĂ, un loc pentru toată lumea. Pace ne dorim!”, a mai declarat primarul Capitalei, Ion Ceban.

Ion CebanPogromul din ChișinăuPrimăria Chișinău
Comments (0)
Add Comment