Ion Ceban: Toți cei din sistemul judecătoresc știu cum Sergiu Litvinenco sună și spune să se ia o decizie sau alta

Primarul general al Chișinăului califică drept extrem de grave lucrurile dacă se adeverește veridicitatea discuțiilor sustrase de pe contul de Telegram al ministrului Sergiu Litivinenco. Ion Ceban îl acuză pe ministrul Justiției de trucarea concursului pentru funcția de procuror – șef al Procuraturii Anticorupție și de trafic de influență în favoarea unor companii private. Acuzațiile îi sunt aduse lui Sergiu Litivnenco, deși ministrul a respins categoric faptul că discuțiile apărute în spațiul public i-ar aparține, notează IPN.

Primarul Chișinăului și-a exprimat speranța că procuratura va face lumină pe cazul scurgerilor de informații și a pretinselor discuții care ar aparține ministrului Justiției. Potrivit unor conversații purtate pe Telegram, Sergiu Litivnenco ar fi negociat cu alți membri Consiliului Superior al Procurorilor numirea Veronicăi Dragalin în funcția de șef al Procuraturii Anticorupție.

„Ceea ce s-a întâmplat cu scurgerile din Telegram-ul unui ministru, cu lobby pentru companii private, cu măsluirea concursului pentru funcția de șef al Procuraturii Anticorupție, că n-a venit doamna din America nefiind sigură că va fi pusă acolo în funcția de procuror anticorupție, este foarte grav. Și despre asta nu se vorbește”, a spus Ion Ceban în cadrul unei emisiuni de la TV8.

Imediat după apariția în spațiul public a conversațiilor compromițătoare, Sergiu Litivenenco a calificat așa-zisele discuții drept un fals ordinar. Ministrul a explicat să scopul acestor falsuri ar fi deturnarea atenției publicului de la problemele reale cu care se confruntă grupările criminale din Republica Moldova și legăturile lor cu serviciile străine.

„N-am niciun motiv să-l cred pe Sergiu Litvinenco atunci când spune că toate conversațiile sunt truncate. Nu exclud că sunt lucruri care nu sunt adevărate în conversațiile de pe Telegram, dar am vorbit cu oameni care au confirmat și sunt vizați în aceste discuții. Nimeni nu-și mai face nicio iluzie cum a fost numită doamna la Procuratura Anticorupție. Toți cei din sistemul judecătoresc știu cum Sergiu Litvinenco sună și spune să se ia o decizie sau alta. Haideți să nu ne mai ascundem după deget. În procuratură la fel se iau deciziile”, a spus primarul general al municipiului Chișinău.

În aceeași zi au fost sparte conturile de Telegram ale președintelui Maia Sandu și vicepremierului Andrei Spînu. Procuratura Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a anunțat că s-a autosesizat pe cazul spargerii conturilor demnitarilor, urmând a fi investigate și discuțiile private atribuite ministrului Justiției, Sergiu Litvinenco.

Ion CebanSergiu Litvinenco
Comments (0)
Add Comment