Ioniță: „În 2-3 ani în Chișinău va fi 30% din populația țării”

Populația municipiului Chișinău reprezintă peste 27 la sută din populația țării. Totodată, 60 la sută din valoarea Produsului Intern Brut este realizat în Chișinău, iar 55 la sută din toată producția industrială a țării, de asemenea, este concentrată în Capitală. Datele au fost prezentate de expertul în economie, Veaceslav Ioniță. De asemenea, el a menționat că diferența PIB dintre Chișinău și restul țării este de patru ori și aceasta se accentuează în fiecare an.

VEACESLAV IONIȚĂ, expert în economie: „Salariați din sectorul real al economiei avem 60 la sută, iar din total, salariați 48 la sută. Deci, bugetari avem și prin teritoriu țării, dar în afară de municipiul Chișinău, oameni din sectorul real nu prea sunt. Deci, doar 40 la sută sunt în afară. În rest, sunt aici la Chișinău concentrați. Noi avem 312 mii de salariați sau de 2,4 ori mai mult decât media pe republică. Un cetățean din Chișinău ca să-și găsească de lucru are o șansă de 2,4 ori mai mare decât unul din afara municipiului Chișinău, iar dacă vorbim despre sectorul real al economiei, ca să lucreze la o întreprindere, nu în sectorul bugetar – profesor, medic, dar la o fabrică, chiar la ceva de construcții, ei sunt 60 la sută sau de patru ori mai mult decât media pe republică.”

Vorbind despre cifra de afaceri a întreprinderilor din Chișinău, Veaceslav Ioniță a spus că în acest an, probabil, se va apropia de 500 de miliarde de lei.

VEACESLAV IONIȚĂ, expert în economie: „70 la sută din toate vânzările care sunt în Republica Moldova sunt generate de întreprinderile din municipiul Chișinău. 70 la sută  351 de miliarde, în 2022, datele sunt până în 2022. Evident, în acest an, cred că ne-am dus destul de relaxat. Ne apropiem de 500 de miliarde de lei și media cifrei de afaceri pe cap de locuitor este de șase ori mai mare decât în restul republicii.”

Cât despre populația municipiului, Veaceslav Ioniță a menționat că în 2024, estimative, va atinge cifra de 665 de mii de persoane sau aproximativ 27 la sută din populația țării.

VEACESLAV IONIȚĂ, expert în economie: „Are și Chișinăul migrație, însă, spre deosebire de alte localități, în Chișinău situația este mai bună, deoarece pe lângă migrația, noi o compensăm cu migrația internă. Pleacă și din Chișinău, dar vin, în special tinerii. Cred că în vreo doi-trei ani, Chișinăul ușor trece de 30 de procente din populația țării sau cum am mai spus, în afară de Chișinău nu va mai fi nimic. Dacă dumneavoastră sunteți din Chișinău, sunteți unul din trei cetățeni a Republicii Moldova care au hotărât să trăiască aici.”

Veaceslav Ioniță  a mai declarat că municipiul Chișinău este cu câțiva ani mai tânăr decât restul țării. Cu referire la sectorul locativ, economistul a spus că din zece metri pătrați care se construiesc în prezent în Republica Moldova, șapte metri sunt în Chișinău, iar trei metri – în restul țării.

 

BugetCapitalăChișinăueconomiePIB
Comments (0)
Add Comment