Joe Biden s-a întâlnit cu Xi Jinping la G20, aceasta fiind prima lor întâlnire bilaterală de la alegerea preşedintelui american

Preşedinţii anerican Joe Biden şi omologul său chinez, Xi Jinping, s-au întâlnit luni în stațiunea Bali din Indonezia, cu ocazia summitului G20, aceasta fiind prima lor întâlnire bilaterală de la alegerea preşedintelui american în urmă cu un an, într-o încercare de a reînnoda dialogul dintre cele două mai puteri în ciuda tensiunilor deosebit de puternice în privinţa statutului insulei Taiwan, relatează Digi24 cu referire la AFP.

Cei doi lideri şi-au strâns mâinile în faţa presei într-un hotel din insula Bali, în ajunul summitului G20, în debutul unei întâlniri care are loc pe fondul mai multe subiecte ce situează pe poziţii diferite cele două ţări, între care refuzul Beijingului de a condamna invazia Rusiei în Ucraina, comerţul, situaţia drepturilor omului în Xinjiang sau dosarul legat de Coreea de Nord.

„Suntem în competiţie. Preşedintele Biden recunoaşte acest lucru, dar merită să ne asiguram că sunt limite în această concurenţă, că stabilim garanţii, că avem reguli clare ale drumului şi că facem toate acestea pentru a ne asigura că această concurenţă nu devine un conflict”, a indicat Casa Albă.

Cei doi lideri au vorbit la telefon sau prin videoconferinţă de cinci ori de când Joe Biden a venit la Casa Albă, în 2021. Pe lângă refuzul Chinei de a condamna invazia rusă, Washingtonul şi Beijingul se află în conflict în privinţa unor chestiuni care variază de la comerţ la drepturile omului în regiunea Xinjiang din China şi la statutul Taiwanului, conform Agerpres.

ChinaJoe BidenSUAXi Jinping
Comments (0)
Add Comment