În momentul de față nu există premise pentru majorarea tarifelor la energia electrică și gazele naturale. Declarația a fost făcută de ministrul Energiei, Dorin Junghietu, la o emisiune de la postul public de televiziune. În același timp, oficialul a precizat că Republica Moldova își consolidează securitatea energetică prin diversificarea surselor și implementarea unor reforme structurale.
DORIN JUNGHIETU, ministrul Energiei: „Uitându-ne la cum evoluează piața și la ce preț Energocom a achiziționat până în acest moment energia electrică de pe bursă, din contractele bilaterale, în acest moment nu se observă o necesitate a ajustării tarifelor. La acest moment, Republica Moldova a achiziționat 37% din energia electrică de pe bursa OPCOM, 36% din contracte bilaterale, 15% a fost produsă și achiziționată din resursele regenerabile din Republica Moldova, iar 12% din energia electrică a fost produsă de CET-urile din Chișinău și Bălți.”
Dorin Junghietu a dat asigurări că toate părțile implicate depun efort maxim pentru finalizarea proiectului la linia electrică aeriană Vulcănești – Chișinău, ce presupune 158 de kilometri de linie electrică de înaltă tensiune.
DORIN JUNGHIETU, ministrul Energiei: „Siguranța și securitatea energetică a unei țări sunt egale cu diversitatea. Diversitatea surselor de energie electrică pentru Republica Moldova este un element cheie. Interconectorul respectiv, așa cum a fost trasat și ca obiectiv al mandatului, va fi realizat până la sfârșitul anului.”
Totodată, ministrul a mai anunțat finalizarea primei licitații publice pentru stabilirea producătorilor de energie regenerabilă. Au fost licitați 165 de megawați pentru care s-au depus 34 de oferte pentru centrale electrice fotovoltaice și opt pentru centrale eoliene.
DORIN JUNGHIETU, ministrul Energiei: „Am observant, în a doua jumătate a lunii martie, o creștere a producției de energie electrică din surse regenerabile. A fost un moment când am ajuns chiar și la 27% din energia electrică produsă din surse regenerabile. Este o energie cu care putem să consolidăm siguranța sistemului energetic din Republica Moldova. Ce trebuie să facem mai departe este să dezvoltăm proiectele de interconectare pentru a integra această energie în sistemul energetic național.”
Potrivit ministrul Energiei, Dorin Junghietu, o altă prioritate este implementarea Pachetului III energetic al Uniunii Europene, ce presupune separarea activităților de transport, distribuție și furnizare a gazelor.