Krasnoselski: „Moldova împiedică livrările de gaz în regiunea transnistreană”

Autoritățile de la Chișinău împiedică livrările de gaz către regiunea transnistreană. Declarația a fost făcută de așa-zisul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski. Potrivit lui, oamenii din regiune ar fi discriminați și suferă din cauza deciziilor a mai multor politicieni de la Chișinău.

VADIM KRASNOSELSKI, așa-zisul lider de la Tiraspol: „Moldova împiedică livrările de gaz în regiunea transnistreană. Avem o situația critică din cauza dumneavoastră. Dumneavoastră discriminați cetățenii transnistreni în ceea ce privește livrarea căldurii și energiei electrice.”

În același timp, Vadim Krasnoselski le-a solicitat autorităților de la Chișinău să nu speculeze pe tema sprijinului oferit regiunii transnistrene. Potrivit lui, cărbunele propus anterior de către Moldova și Ucraina pentru Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan ar fi cărbune de gaz, care potrivit criteriilor tehnice nu se potrivește, deoarece centrala utilizează antracit. De asemenea, oficialul a precizat că Rusia a făcut tot posibilul pentru a livra gaz în regiune.  

VADIM KRASNOSELSKI, așa-zisul lider de la Tiraspol: „Rusia a făcut tot posibilul pentru a livra aici gaz. Gazul va fi procurat de pe bursele europene și cunoașteți foarte bine că „Moldovagaz” poartă astfel de discuții, adică există furnizori coordonați cu dumneavoastră. Nu induceți oamenii în eroare. Noi garantăm achitările. De voi depinde tot acest proces de livrarea gazelor în Transnistria.”

Liderul separatist a mai subliniat că instituțiile responsabile din regiune au pregătit mai multe scrisori pentru organizațiile internaționale, pentru a le informa despre situația creată.

VADIM KRASNOSELSKI, așa-zisul lider de la Tiraspol: „Am dat indicații Ministerului Afacerilor Externe a Transnistriei să pregătească scrisori informative către Organizația Națiunilor Unite, Consiliul de Securitate al ONU, tuturor participanților formatului 5+2, Crucea Roșie,  declarații privind intenția de discriminare a Moldovei față de populația regiunii transnistrene.”

În replică, Biroul politici de reintegrare a declarat că „ofertele evocate în repetate rânduri de către Chișinău privind deplina deschidere a autorităților Republicii Moldova de a acorda asistența umanitară necesară persoanelor vulnerabile, spitalelor, școlilor, centrelor sociale etc. din regiunea transnistreană nu doar că au primit un refuz categoric din partea Tiraspolului, dar și au rezultat cu avertizări din partea factorilor propagandistici la adresa angajaților din diverse structuri din regiune privind aplicarea sancțiunilor în cazul acceptării ajutoarelor din partea Chișinăului”. De asemenea, anterior, președintele Maia Sandu a declarat că autoritățile de la Chișinău nu blochează tranzitul spre malul stâng al Nistrului.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: „Nu este criză energetică pentru că există trasee alternative prin care gazele pot să vină, așa cum s-a întâmplat în cazul altor țări, care la fel primeau gaze rusești prin Ucraina. Acum unele dintre ele primesc același gaz de la Gazprom pe alte trasee. Noi ținem conducta deschisă, așa cum am zis de fiecare dată, Chișinăul nu reprezintă un impediment pentru tranzitul gazelor spre malul stâng.”

Pe 1 ianuarie 2025, Ucraina a oprit tranzitul gazului rusesc prin sistemul său de transport de gaze. S-a întâmplat odată cu expirarea contractului de tranzit, care nu a fost prelungit din cauza invaziei ruse.

 

 

Criză energeticăgazTransnistriaVadim Krasnoselski
Comments (0)
Add Comment