Lacurile din țară și digurile de protecție vor fi verificate. Solicitarea vine din partea premierului Dorin Recean

Lacurile din țară și digurile de protecție vor fi verificate. Solicitarea vine din partea premierului Dorin Recean, în urma inundațiilor cauzate de ploile abundente din perioada 14-16 septembrie. În același timp, prim-ministrul a mulțumit tuturor celor implicați în procesul de înlăturare a urmărilor intemperiei.

DORIN RECEAN, prim-ministru: Sâmbătă și duminică am avut zile foarte dificile. A plouat de vreo trei ori mai mult decât toată primăvara. Au fost afectate cel mai mult Cantemirul și Leova. Eu vreau să mulțumesc tuturor – polițiștilor, salvatorilor, drumarilor, carabinierilor, medicilor de la urgență, celor care au lucrat în energetică, dar chiar și armatei care s-a mobilizat rapid și hotărât și au ajutat cetățenii.”

Șeful Executivului a dat indicații Ministrului Mediului, Sergiu Lazarencu, să facă inventarierea lacurilor de acumulare pentru a preveni în viitor mai multe incidente neplăcute.

DORIN RECEAN, prim-ministru: Domnul ministru al Mediului, împreună cu ceilalți colegi, să facem inventariere a lacurilor de acumulare, cum aceste lacuri de acumulare sunt utilizate. Să vedem și structura dambelor. Și în general trebuie să revizuim, pentru că foarte multe din aceste inundații s-au întâmplat și pierderile s-au întâmplat, pentru că nu avem regulă în acest domeniu. Împreună cu cei de la Situații Excepționale și cu administrația publică locală trebuie să revizium absolut fiecare, pentru că pe de o parte o bună parte din aceste lacuri de acumulare sunt exploatate neconform, de asta și avem unele incidente de inundații.”

Amintim că, în weekend, mai multe drumuri din raioanele de la sudul și centrul Moldovei au fost blocate sau distruse, urmare a precipitațiilor abundente. Potrivit ultimului raport al Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, timp de 72 de ore, autoritățile au intervenit în 402 misiuni pentru a lichida consecințele ploilor torențiale. Dintre acestea, 214 intervenții au vizat pomparea apei din gospodăriile oamenilor, cele mai multe fiind înregistrate în centrul și sudul țării. Pe lângă aceste acțiuni, au fost efectuate lucrări de fortificare a barajelor și digurilor de protecție pe râurile Nistru și Prut, pentru a preveni posibilele incidente viitoare.

DigGuvernInundațiiLac de acumulare
Comments (0)
Add Comment