Liderii opoziției venezuelene au câștigat cea mai importantă distincție a Uniunii Europene în domeniul drepturilor omului, Premiul Saharov

Liderii opoziției venezuelene María Corina Machado și Edmundo González Urrutia au câștigat cea mai importantă distincție a Uniunii Europene în domeniul drepturilor omului, Premiul Saharov, a anunțat președintele Parlamentului European, Roberta Metsola.

Machado urma să candideze în calitate de candidat al opoziției democratice împotriva președintelui în exercițiu, Nicolás Maduro, la alegerile contestate din 2024 din Venezuela, dar a fost descalificată de guvern, astfel că González i-a luat locul. Acesta nu candidase niciodată înainte de alegerile prezidențiale.

În perioada premergătoare scrutinului a avut loc o represiune generalizată, inclusiv descalificări, arestări și încălcări ale drepturilor omului. Machado s-a ascuns, temându-se pentru viața sa.

Un tribunal venezuelean a emis un mandat de arestare pentru González, care s-a mutat în Spania și a primit azil. Grupul lui Machado susține că are dovezi că González a câștigat alegerile prezidențiale din 28 iulie cu o marjă largă, în ciuda afirmației lui Maduro că a câștigat.

Victoria lui Maduro a fost contestată de observatori independenți, inclusiv de Organizația Națiunilor Unite. Într-o rezoluție adoptată luna trecută, Parlamentul UE l-a recunoscut pe González drept președinte legitim al Venezuelei.

Premiul SaharovUniunea EuropeanăVenezuela
Comments (0)
Add Comment