Litvinenco: „Vrem curățarea mai multor instituții ale statului de oameni care au demonstrat ineficiență, care au promovat grupuri de interese și au făcut abstracție de interesul public”

Deputații PAS înregistrează câteva inițiative legislative, care „au menirea să curățe sistemul” și „să responsabilizeze”, a anunțat deputatul PAS Sergiu Litvinenco, care este și ministru al Justiției. Din explicațiile lui Litvinenco reiese că Parlamentul ar putea schimba conducerea mai multor instituții, precum Consiliul Audiovizualului, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, Consiliul Concurenței sau Inspectoratul Fiscal.

Propunerile au fost prezentate în cadrul unui briefing de presă susținut de Sergiu Litvinenco.

 (Sergiu Litvinenco, deputat PAS)

„Vom înregistra trei inițiative legislative care au ca scop realizarea dezideratelor din programul electoral al PAS, din programul de activitate al Guvernului, care țin de curățarea mai multor instituții ale statului de oameni care au demonstrat ineficiență, care au promovat grupuri de interese și au făcut abstracție de interesul public”.

Litvinenco spune că această „responsabilizare” se referă la mai multe instituții aflate sub control parlamentar.

 (Sergiu Litvinenco, deputat PAS)

„Este vorba despre Consiliul Concurenței, ANRE, Consiliul Audiovizualului, Agenția Națională pentru Soluționarea Contestațiilor și Comisia Națională a Pieței Financiare. Existența unei autonomii funcționale nu înseamnă că șefii instituțiilor respective nu pot răspunde pentru ineficiență și incompetență”.

Un alt proiect de lege se referă la administrarea justiției. Acesta vizează fortificarea rolului Consiliului Suprem al Magistraturii în ceea ce privește desemnarea președintelui interimar al Curții Supreme de Justiție.

(Sergiu Litvinenco, deputat PAS)

„Prin respectivul proiect, noi propunem ca decizia cu privire la președintele interimar al CSJ să fie luată de către instituția care, în conformitate cu standardele constituționale, asigură administrarea justiției și anume de către CSM”.

Conform legii în vigoare, interimatul funcției de președinte al CSJ, în prezent, este asigurat în virtutea unor circumstanțe, în afara vreunei decizii a CSM.

Comments (0)
Add Comment