Locuitorii din Franța, către rușii stabiliți acolo: „Aici nu vă este locul”

Rușii din Franța trebuie să păstreze să mai retragă. Un „cocteil Molotov” a fost aruncat în clădirea căminului cultural rus, pe afișele Conservatorului. Au apărut graffiti, iar proprietarii restaurantelor „rusești” primesc amenințări – chiar dacă nu au legătură cu Rusia.

Membrii diasporei, dintre care mulți locuiesc în Franța de mai bine de un deceniu, numesc ceea ce se întâmplă o „vânătoare de vrăjitoare”.

(Elena Melange, traducător)

„Nu pot să înțeleg de ce există atâta ură față de ruși. Nu înțeleg. Rușii nu au greșit cu Occidentul, iar acum spun brusc „Sunteți ruși, nu sunteți bineveniți aici”.

Casa Rusă de Știință și Cultură amână toate evenimentele pentru o perioadă nedeterminată. Poliția din Paris spune că a fost instruită să „crească vigilența”, iar programul de patrulare include adrese rusești și ucrainene.

Potrivit guvernului francez, în republică locuiesc 53.000 de ruși, dintre care 12.000 locuiesc în regiunea capitalei și 3.500 chiar în Paris.

(Natalya Tyurina, proprietara unei librării rusești)

„Suntem cu toții neliniştiţi. Toți cei care au o inimă sunt neliniștiți. Problema este că nu este mai rău decât cei care trăiesc sub bombe și cu siguranță mai bine decât la Moscova, unde poți lua 15 ani pentru un cuvânt rostit neglijent. Așa că noi, rușii din Paris, nu ne plângem”.

Mulți dintre cei care locuiesc în Franța spun că au ajuns în străinătate tocmai pentru că nu mai puteau locui în Rusia, iar acum percep acuzațiile la adresa lor de două ori mai dureros. În orice caz, ei cred că o astfel de atitudine va dura mult timp.

Comments (0)
Add Comment