Lucrătorii medicali vor primi compensații pentru transport, dacă lucrează în altă localitate decât cea în care își au domiciliul. Regulamentul de acordare a plăților a fost aprobat de Executiv. Potrivit autorităților, această măsură va ajuta la menținerea cadrelor medicale în sistem, în special în zonele rurale ale țării.
ALA NEMERENCO, ministrul Sănătății: „În prezent, circa trei mii de lucrători medicali, medici sau asistenți medicali efectuează naveta în fiecare zi de la domiciliul său în afara localității de amplasare a instituției medicale unde activează, suportând cheltuieli proprii pentru a se deplasa de la sau spre serviciu.”
Pentru a beneficia de această plată, cadrele medicale vor trebui să întrunească mai multe condiții, a mai subliniat Ala Nemerenco.
ALA NEMERENCO, ministrul Sănătății: „Ei trebuie să fie lucrători medicali, medici sau lucrători cu pregătire cu studii medii medicale, să fie angajați în instituții medico-sanitare publice cu excepția Chișinăului și Bălțiului. Au un domiciliu în afara localității și nu au în proprietate sau în orice altă formă o locuință în localitatea în care își desfășoară activitatea.”
Solicitanții de compensații vor anexa la cerere și o declarație pe proprie răspundere, prin care vor confirma că sunt eligibili. Fiecare instituție va avea o Comisie care să decidă acordarea plăților, în funcție de distanța de la domiciliu până la serviciu, numărul de zile de muncă ale angajatului și tarifele în vigoare. Compensațiile pentru transport nu se vor oferi medicilor în perioada concediilor sau deplasărilor.