Lukașenko: „Cel mai important lucru este securitatea Rusiei”

La începutul lunii iulie, Alexandru Lukașenko a avertizat că a dat ordin de „țintire a centrelor de comandă” din capitalele europene.

Astăzi, președintele belarus face apel la calm.

„Hai, să ne oprim”, a spus Alexandru Lukașenko într-un interviu acordat AFP. În plus, este război nuclear. Nu ar trebui să meargă atât de departe”

La începutul lunii iulie, președintele belarus a denunțat „provocări”, și tragerea de rachete din Ucraina pe care apărarea antiaeriană le-ar fi zădărnicit (fără niciun element care să coroboreze acuzațiile sale).

Omul puternic al Minskului, aflat la putere din 1994, cere astăzi Ucrainei să cedeze teritoriile ocupate de Rusia. „Nu se mai discută”, a spus el, „am fi putut discuta în februarie, martie”.

În ochii lui, acum revine Kievului să negocieze pentru „oprirea acestui haos, a operațiunii și a războiului din Ucraina”.

În semn de bunăvoință, Alexandru Lukașenko temperează obiectivul de „denazificare” propus de Rusia. „Este filozofie”, explică el la Agence France Presse. „Cel mai important lucru este securitatea Rusiei”.

Contrar ordonanțelor Kremlinului, Alexandru Lukașenko vorbește despre „război” și nu despre „operație specială”, așa cum se obișnuiește în presa rusă.

Potrivit președintelui belarus, războiul s-ar putea înrăutăți și dacă Rusia decide să introducă în conflict arme „înfricoșătoare” pe care încă nu le-a folosit. Alexandru Lukașenko nu precizează despre ce arme este vorba.

Comments (0)
Add Comment