Lukașenko se baricadează. Închide granițele cu două state

Președintele Belarusului, Alexander Lukașenko, pe fondul protestelor în masă care au loc de șase săptămâni, cerând demisia sa, a anunțat că pune trupele în alertă și închide granițele cu Polonia și Lituania. El acuză Occidentul că organizează proteste stradale pe scară largă cu scopul de a-l răsturna și susține că țara se află în pragul dezastrului. Aceste acuzații atrag critici din partea Statelor Unite și a Uniunii Europene.

Cu o zi înainte, prim-miniștrii Poloniei și Lituaniei au semnat o declarație de cooperare, care, în special, se referă la asistența participanților la protestele din Belarus. Și șeful guvernului polonez, Mateusz Morawiecki, a propus ca UE să formeze un fond de stabilizare pentru Belarus în valoare de cel puțin un miliard de euro.

Rezultatele oficiale ale alegerilor din Belarus, potrivit cărora Lukașenko a fost din nou declarat președinte, au provocat indignare generalizată în rândul oponenților săi. Protestele au fost suprimate brutal de către autorități. Svetlana Tikhanovskaya a declarat că asociații ei pregătesc „o listă de sancțiuni a oficialilor de securitate care au participat și continuă să participe la brutalitatea poliției”. El va fi numit după Alexander Taraikovsky, care a murit în primele zile ale protestelor de la Minsk.

Comments (0)
Add Comment