Lumea creează 57 de milioane de tone de poluare cu plastic în fiecare an și o răspândește din cele mai adânci oceane până în cel mai înalt vârf de munte și în interiorul corpurilor oamenilor, potrivit unui nou studiu care a afirmat, de asemenea, că mai mult de două treimi din aceasta provine din Sudul Global.
Potrivit cercetătorilor de la Universitatea Leeds din Regatul Unit, este vorba de suficientă poluare în fiecare an pentru a umple Parcul Central din New York cu deșeuri din plastic la înălțimea Empire State Building. Aceștia au examinat deșeurile produse la nivel local în peste 50 000 de orașe și comune din întreaga lume pentru un studiu publicat în revista Nature.
Studiul a examinat plasticul care ajunge în mediul deschis, nu plasticul care ajunge în depozitele de deșeuri sau care este ars în mod corespunzător. Potrivit autorilor studiului, pentru 15% din populația lumii, guvernele nu reușesc să colecteze și să elimine deșeurile – un motiv important pentru care Asia de Sud-Est și Africa Subsahariană produc cele mai multe deșeuri de plastic. Printre aceștia se numără 255 de milioane de persoane din India, conform studiului.
Lagos, Nigeria, a emis cea mai mare poluare cu plastic dintre toate orașele, potrivit autorului studiului, Costas Velis, profesor de inginerie a mediului la Leeds. Celelalte orașe care poluează cel mai mult plastic sunt New Delhi; Luanda, Angola; Karachi, Pakistan și Al Qahirah, Egipt.
China, adesea blamată pentru poluare, ocupă locul patru, dar face pași uriași în reducerea deșeurilor, a declarat Velis. Pakistan, Bangladesh, Rusia și Brazilia sunt alți poluatori de plastic de top. Aceste opt țări sunt responsabile pentru mai mult de jumătate din poluarea cu plastic de pe glob, conform datelor studiului.
Organizația Națiunilor Unite estimează că producția de materiale plastice va crește de la aproximativ 440 de milioane de tone pe an la peste 1 200 de milioane de tone.