Mai multe persoane părăsesc chaturile unei grupări criminale ce acționa pentru a corupe alegătorii

Mai multe persoane părăsesc chaturile unei grupări criminale vizată în mai multe cauze penale, inclusiv pentru spălare de bani, destabilizări și coruperea alegătorilor. Anunțul a fost făcut de Inspectoratul General al Poliției. Potrivit instituției, majoritatea dintre cei care au decis să părăsească grupurile create pe o platformă de comunicare deja colaborează cu poliția.

Pe 24 octombrie, într-o conferință de presă, Viorel Cernăuțeanu, șeful IGP, a anunțat că 39 de milioane de dolari au fost transferați, în ultimele luni, din Rusia în Republica Moldova cu scopul de a corupe alegătorii.

Potrivit acestuia, rețeaua condusă de oligarhul Ilan Șor, a transferat, doar în octombrie, peste 24 de milioane de dolari pentru a mitui votanții. Banii au fost introduși în țară prin intermediul aplicației PSB, care aparține băncii rusești „Promsveazibank”, aflată sub sancțiuni internaționale.

VIOREL CERNĂUȚEANU, șeful Inspectoratului General al Poliției: „Doar sistemul de transfer PSB a început la finele primăverii. Mecanismul de instituire, instruire, pregătire, instalare a acestor aplicații era realizat prin cele boturi Telegramice, unde accesul altor persoane terțe era mult mai limitat. Doar pe parcursul lunii octombrie, poliția a reușit să documenteze și să suspende activitatea a astfel de boturi Telegramice – 97 de grupe, unde erau instruite persoane și pregătite pentru a putea intra în posesia platformei PBS ca să beneficieze de aceste transferuri.”

Viorel Cernăuțeanu a mai anunțat că, pe lângă transferurile realizate prin sistemul PSB, coruperea alegătorilor continuă și prin alte metode, inclusiv prin intermediul curierilor. În acest context, miercuri, 23 octombrie, au fost efectuate percheziții într-un raion din nordul Republicii Moldova. Descinderile au vizat persoane care ar fi implicate în remunerarea fizică a votanților pentru turul I de scrutin și pregătirea terenului pentru turul II.

VIOREL CERNĂUȚEANU, șeful Inspectoratului General al Poliției: „Persoana care avea rolul de coordonator pentru întregul raion, vedem că avea plicurile pregătite pentru toate cele 19 localități din raion. A reușit să repartizeze mijloacele financiare către 36 de persoane, urmând încă 300 de persoane să primească sume de bani.”

În prezent, în această schemă sunt documentate de oamenii legii peste 520 de persoane. Precizăm că, după alegerile din 20 octombrie, autoritățile din Republica Moldova au anunțat că se concentrează pe combaterea corupției electorale și pe prevenirea unor astfel de abateri în viitoarele scrutine.

AlegeriChatcorupereGrupare criminalăInspectoratul General al Poliției
Comments (0)
Add Comment