Mai multe țări europene suspendă vaccinarea cu AstraZeneca a persoanelor care au mai puțin de 60 de ani

Vaccinarea cu AstraZeneca a fost suspendată pentru cei cu vârsta sub 60 de ani. Acesta este cazul în Germania, unde Berlinul și München așteaptă noi recomandări naționale după cazuri neobișnuite de tromboză.

Autoritatea medicală germană examinează 31 de rapoarte de cheaguri de sânge la persoanele care au primit vaccinul. Nouă dintre ele au murit și toate, în afară de doi, erau femei cu vârste cuprinse între 20 și 63 de ani.

De asemenea, Canada și-a suspendat utilizarea la cei care au sub 55 de ani, în numele principiului precauției.

Cazurile identificate până în prezent se referă în principal la femeile cu vârsta sub 55 de ani, deși au fost raportate și cazuri la bărbați. Aceste evenimente s-au produs mai ales între patru și 16 zile după administrarea vaccinului.

Alte țări au suspendat vaccinările pentru tineri cu acest ser, precum Finlanda, Islanda, Franța sau Suedia. Agenția Europeană a Medicamentului a concluzionat joia trecută că vaccinul AstraZeneca este „sigur și eficient” și că nu este legat de un risc mai mare de formare a cheagurilor de sânge, fără a putea totuși „exclude definitiv” o legătură între produs și efectul advers.

Comments (0)
Add Comment