Marea Britanie alocă Ucrainei un împrumut de trei miliarde de dolari

Marea Britanie va împrumuta Ucrainei aproape trei miliarde de dolari, ca parte a unui împrumut planificat mult mai mare din partea Grupului celor Șapte națiuni, susținut de activele înghețate ale băncii centrale ruse, pentru a ajuta la achiziționarea de arme și la reconstruirea infrastructurii deteriorate.

Ministrul apărării, John Healey, a declarat că banii donați de Marea Britanie vor fi destinați exclusiv armatei ucrainene și ar putea fi utilizați pentru a ajuta la dezvoltarea de drone capabile să se deplaseze mai departe decât unele rachete cu rază lungă de acțiune.

Healey a declarat că utilizarea părții Marii Britanii din împrumutul G7 a fost o caracteristică a discuțiilor dintre președintele ucrainean Volodimir Zelenski și prim-ministrul Keir Starmer în cadrul discuțiilor de la Londra de acum două săptămâni și miniștrii apărării din G7 din Italia în weekend.

G7 a anunțat în iunie că va oferi un împrumut de 50 de miliarde de dolari pentru a ajuta Ucraina, finanțat din profiturile generate de aproximativ 300 de miliarde de dolari în active suverane rusești imobilizate în Occident.

Activele au fost înghețate la scurt timp după ce Rusia a lansat o invazie la scară largă a Ucrainei în februarie 2022. Rusia a amenințat în repetate rânduri cu represalii față de orice utilizare a activelor rusești înghețate pentru finanțarea Ucrainei, pe care o califică drept ilegală. Discuțiile privind împrumutul G7 se accelerează, deoarece țările occidentale doresc să asigure finanțarea Ucrainei din cauza îngrijorărilor că, dacă candidatul republican la președinție Donald Trump câștigă alegerile din SUA luna viitoare, ar putea reduce sprijinul.

ÎmprumutMarea BritanieUcraina
Comments (0)
Add Comment