Marea Britanie va continua să susțină ferm Ucraina, inclusiv aderarea țării la NATO

Marea Britanie va continua să susțină ferm Ucraina, inclusiv aderarea țării la NATO, și va reseta relația cu Uniunea Europeană. Este anunțul făcut de Regele Charles. Suveranul britanic a inaugurat sesiunea noului Parlament, ales la 4 iulie. Alegerile au adus la putere partidul laburist după 14 ani de guvernare conservatoare. Charles a mai anunțat naționalizarea căilor ferate, combaterea migrației ilegale și a terorismului, dar și modernizarea Constituției.

Suveranul a ajuns la sediul Parlamentului, alături de regina Camilla, în trăsura regală. Este pentru prima oară când Regele Charles inaugurează un nou parlament rezultat din alegerile legislative. Festivitatea a coincis cu ziua de naștere a Reginei, care a împlinit 77 de ani.

Regele Charles al Marii Britanii: „Angajamentul față de NATO rămâne de nezdruncinat. Guvernul meu va continua să ofere sprijin deplin Ucrainei și poporului ucrainean și va face toate eforturile pentru a juca un rol principal în a asigura Ucrainei o cale clară spre a deveni membru al NATO.” 

Combaterea migrației ilegale și a terorismului vor fi prioritare, a anunțat Regele.

Regele Charles al Marii Britanii: „Va fi introdus un proiect de lege pentru a moderniza sistemul azilului și imigrației, prin înființarea unui nou Comandament de Securitate a granițelor care va avea puteri sporite în domeniul combaterii terorismului pentru a gestiona problema crimei organizate care se ocupă cu imigrația. Vor fi introduse măsuri pentru a îmbunătăți siguranța și securitatea spațiilor publice și pentru a proteja publicul în fața terorismului.” 

Charles a mai anunțat reforma constituțională. Mai exact, va fi eliminat dreptul de a moșteni un loc în Camera Lorzilor și de a vota. Camera superioară a Parlamentului britanic nu este aleasă prin vot democratic, fiind compusă din arhiepiscopi, episcopi și aproape 700 de membri ai nobilimii.

La Parlament s-a adunat și un grup de republicani cu pancarte pe care era scris: ”Nu e regele meu. Nu e regina mea”, ”Jos coroana” ”Aboliți monrahia”. Cel puțin 10 membrii ai grupării Youth Demand au fost arestați la Westminster, suspectați că puneau la cale întreruperea ceremoniei. De altfel, poliția și-a suplimentat forțele în centrul Londrei cu ocazia evenimentului.

Marea BritanieNATOUcraina
Comments (0)
Add Comment