Mărturii din Cernigov, după retragerea trupelor ruse: „Au furat totul. Până și găinile și porcii”

Organizația pentru drepturile omului Human Rights Watch a documentat mai multe cazuri de încălcare de către soldații ruși a legilor din timpul războiului împotriva civililor din teritoriile ocupate din regiunile Cernihiv, Harkov și Kiev din Ucraina, inclusiv viol, execuții și tortură.

Mai multe cadavre carbonizate au fost predate la punctul de colectare al Institutului de Examinare Medicală Legală din Cernihiv. Aici SE află cauza morții și ce armă a fost folosită. Ei verifică, de asemenea, dacă morții au fost supuși torturii sau violului. Potrivit șefului instituției, Yuri Polik, experții au înregistrat o serie de răni cauzate cadavrelor de arme interzise de Convenția de la Geneva.

„În teritoriile care au fost ocupate de trupele rusești, erau oameni cu semne de tortură, precum mâini legate, picioare cu diverse obiecte improvizate, precum bandă, frânghie, cablu, iar apoi erau împușcați, ca la execuție. Adică, oamenii au fost împușcați în cap sau împușcați cu o mitralieră de la mică distanță.

Când trupele ruse au părăsit orașele pe care le-au ocupat, au lăsat în urmă mine, explozibili și grenade de tancuri. Erau ascunse în case, grădini și mașini, pe străzi și în școli. Acest sat de lângă Cernigov a fost deja curățat de mine, iar echipa de anchetă poate începe să caute victime.

Părăsind teritoriile ocupate, armata rusă a lăsat în urmă mine, explozibili și grenade pentru tancuri. Erau ascunși în case, în grădini și în mașini, pe străzi și în școli. Sătenii povestesc cum au trăit în timpul ocupației. Soldații ruși au locuit în casele lor timp de câteva săptămâni.

„Au mers după fete… Au existat zvonuri că o fată s-a plâns șefului lor, iar tipul ăsta le-a enervat apoi. Totul a fost furat în sat, au fost uciși porci, găini au fost sacrificate, jefuite, s-au făcut atâtea lucruri groaznice”.

Pentru anchetatori, dar și pentru autoritățile ucraineine, este important să se identifice morții și să-i îngroape cât mai curând posibil, toate făcând parte din activitatea de înregistrare a crimelor de război rusești.

Comments (0)
Add Comment