Mazeiks: „Suntem pregătiți pentru procesele de integrare”

Un puțin probabil vot negativ la referendumul din 20 octombrie ar crea o situație neclară. Declarația a fost făcută de ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Janis Mazeiks, în cadrul unei emisiuni de la postul public de televiziune.  În același timp, oficialul a precizat că un eventual vot pozitiv la referendum nu va produce schimbări semnificative, deoarece Republica Moldova este deja țară candidată.

JANIS MAZEIKS, ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău: „Cred că în cazul unui vot pozitiv nu vor fi schimbări semnificative, pentru că Republica Moldova a devenit deja țară candidată. Avem un proces de negocieri. Avem etapa de screening. Dar este o posibilitate care nu cred că este foarte probabilă. Este votul negativ. În acest caz, ne putem confrunta cu o situație fără claritate, pentru că suntem pregătiți pentru procesul de integrare, dar nu pentru situația unde nu avem claritate.”

În același timp, Janis Mazeiks a apreciat eforturile țării noastre de a implementa mai multe reforme importante, menționând că acestea trebuie să fie continuate, însă fără accelerare.

JANIS MAZEIKS, ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău: „Cred că aveți implementate reforme foarte importante în domeniul justiției, în lupta împotriva corupției, în sectorul energetic și multe alte, dar voi sunteți la începutul procesului. Este clar că este necesar de a continua în multe alte domenii.”

Menționăm că cetățenii Republicii Moldova sunt așteptați, pe 20 octombrie, la urnele de vot pentru a-și alege viitorul președinte al țării. În aceeași zi, va fi organizat și referendumul privind aderarea țării noastre la Uniunea Europeană. Cetățenii vor răspunde la următoarea întrebare: „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la UE?”. Vor fi acordate două variante de răspuns: „Da” și „Nu”.

 

Janis MazeiksReferedumUniunea Europeană
Comments (0)
Add Comment