Ministerul Muncii și Protecției Sociale lucrează la un proiect de lege care va spori gradul de protecție împotriva violenței și hărțuirii în muncă

Grupul de lucru instituit pentru ratificarea și implementarea Convenției Organizației Internaționale a Muncii privind combaterea violenței și hărțuirii în lumea muncii nr. 190 din 2019 s-a întrunit astăzi într-o nouă ședință, pentru a discuta asupra primei versiuni a proiectului de lege pentru modificarea unor acte normative, necesar pentru transpunerea prevederilor Convenției în legislația națională.

La ora actuală, legislația muncii din Moldova stabilește doar câteva proceduri generale de protecție împotriva violenței și hărțuirii la locul de muncă, iar aplicarea lor este limitată și nu asigură protecția efectivă a persoanelor împotriva violenței și hărțuirii în muncă.

Convenția nr. 190 oferă un cadru clar și amplu de intervenție pentru a proteja victimele violenței și hărțuirii în lumea muncii prin acțiuni cum ar fi concedii plătite, aranjamente flexibile de muncă și protecție temporară împotriva concedierii, indiferent de statutul lor contractual.

Procesul de ajustare a legislației naționale privind combaterea violenței și hărțuirii la locul de muncă, în vederea alinierii la prevederile Convenției OIM 190, a fost inițiat în aprilie 2023. Din grupul de lucru creat în acest scop fac parte reprezentanți ai Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Parlamentului Republicii Moldova, Organizației Internaționale a Muncii, partenerilor sociali, societății civile și ai altor autorități și instituții publice responsabile de prevenirea și combaterea violenței și hărțuirii.

Comments (0)
Add Comment