Potrivit sondajelor efectuate în Marea Britanie, unde Delta reprezintă aproximativ 90% din cazurile actuale de COVID-19, simptomele tind să fie puțin diferite de alte variante, dar asta nu înseamnă neapărat că simptomele asociate sunt mai severe. Febra, durerile de cap, durerile de gât și rinoreea sunt frecvente, în timp ce tusea și pierderea mirosului sunt mai puțin frecvente.
În același timp, alte rapoarte asociază varianta Delta cu simptome mai grave, inclusiv deficiențe de auz, probleme gastro-intestinale severe și cheaguri de sânge care duc la moarte tisulară și gangrene. Persoanele vaccinate, dacă contractă varianta Delta, de obicei sunt fie asimptomatice, fie prezintă simptome foarte ușoare. Simptomele lor seamănă mai mult cu cele ale unei răceli obișnuite, cum ar fi tuse, febră sau cefalee și pierderea simțului mirosului și/sau gustului într-o proporție mai mică, spune Ninel Revenco, președintele Comitetului Național de Experți în Imunizare.
Potrivit unor studii timpurii, aproximativ 10-20 la sută dintre persoanele cu COVID-19 vor prezenta simptome care durează mai mult de o lună. Majoritatea celor care au fost spitalizați cu forme severe ale bolii raportează probleme pe termen lung, precum stare de oboseală și dificultăți de respirație, dureri în piept, palpitații. Boala prelungită și simptomele persistente pot apărea chiar și la adulții tineri fără afecțiuni medicale cronice, ceea ce poate duce la absența prelungită de la muncă, studii sau alte activități fapt care poate afecta inclusiv starea psihoemoțională a persoanei. Cercetătorii încă investighează alte efecte asupra sănătății pe termen scurt și lung, asociate cu COVID-19, inclusiv cu varianta Delta, a mai adăugat aceasta.
Republica Moldova și alte țări din regiune se confruntă cu un alt val al pandemiei COVID-19. Bilanțul cazurilor de infecție a ajuns la 274.812 în țara noastră, iar numărul de decese și cazuri grave, inclusiv în rândul tinerilor, înregistrează o creștere semnificativă în ultimele săptămâni.