Ministerul Muncii și Protecției Sociale a lansat rețeaua națională de specialiști în protecția și reabilitarea victimelor violenței și victimelor infracțiunilor. Platforma, coordonată de Agenția Națională pentru Prevenirea și Combaterea Violenței, are scopul de a uni eforturile asistenților sociali pentru a preveni abuzurile asupra copiilor.
VIORICA ȚÎMBĂLARI, directorul Agenției Naționale de Prevenire și Combatere a Violenței Împotriva Femeilor: „Ați văzut datele că crește și numărul de cazuri și aici vreau să specific că crește anume raportarea și este bine pe de o parte că cetățenii noștri au mai multă încredere în stat, în serviciile noastre, dar crește și responsabilitatea, și a mea, și a noastră tuturor ca să venim cu soluții pentru aceste femei. Pentru femei și pentu copiii lor care așteaptă de la noi să le răspundem adecvat, rapid. Ca ele să știe unde să se adreseze, ce să facă și cum să treacă prin această etapă grea a vieții lor.”
Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, a declarat că numărul specialiștilor în domeniul prevenirii și combaterii violenței este în creștere.
ALEXEI BUZU, ministrul Muncii și Protecției Sociale: „În 2024, comparativ cu 2023, avem peste 60 de specialiști\specialiste în domeniul prevenirii si combaterii violenței și reabilitării victimelor. Noi am restructurat așa sistemul ca să dedicăm resurse umane care să se preocupe de această problemă extrem de complicată. Deci, în fiecare structură de asistență socială la nivel de raion avem un specialist, o specialistă, la nivel de agenție teritorială, în municipiul Chișinău, în unitatea teritorial-administrativă Găgăuzia și la nivel central a fost creată această Agenție Națională care are rolul de a coordona, de a mișca lucrurile și mai rapid înainte.”
Totodată, ministrul a relatat și despre umătorii pași care urmează să fie întreprinși de autorități pentru îmbunătățirea funcționării noii instituții.
ALEXEI BUZU, ministrul Muncii și Protecției Sociale: „Noi urmează să introducem si un sistem informațional bazat pe managementul de caz în care atât pe cazurile de violență, cât și pe cazurile de reabilitare a victimelor infracțiunilor o să putem să urmărim ce se întâmplă, care este reacția noastră, ce intervenții trebuie să facem, care sunt nevoile acelor persoane și cât de mult noi ne apropiem în ale aborda. Un alt elemenrt important este că, în curând, vom avea ședințe lunare cu participarea colegilor de la minister și participarea colegilor de la agenție în care o să discutăm situația pe fiecare raion.”
La rândul său, șeful de Programe al Organizației Internaționale pentru Migrație în Republica Moldova, Damien Fresnel, a declarat că, începând cu anul 2001, de când OIM și-a deschis misiunea în țara noastră, aceasta a reușit să sprijine peste 4.500 de victime ale traficului de persoane și peste 10 mii de persoane de categorii vulnerabile, inclusiv victime ale violenței, abuzului și exploatării.