Moldova s-a plasat pe locul 13 în lume într-un clasament cu privire la egalitatea de gen

Republica Moldova s-a plasat pe locul 13 în lume într-un clasament cu privire la egalitatea de gen, întocmit de organizația Forumul Economic Mondial. Potrivit datelor, față de anul trecut, țara noastră a urcat cu șase poziții. Astfel, Moldova este plasată între Belgia și Marea Britanie, lăsând în urmă țări precum Franța, Italia sau Statele Unite, transmite Studio-L

MARCELA ADAM, deputat în Parlamentul RM: „Republica Moldova este un model de țară de urmat sub aspectul egalității de gen. Așa cum am zis, avem foarte multe politici sau direcții deja aliniate la directivele principale ale Uniunii Europene în ceea ce privește abilitarea femeilor în plan economic, în planul decizional, pariticiparea la procesele decizionale atât în comunități, la nivel de Guvern, de țară, de Parlament, evident, așa cum ați remarcat.”

Potrivit studiului, Republica Moldova este una dintre țările, unde egalitatea economică între femei și bărbați este cea mai ridicată, cu o pondere de 83,7 la sută. Totodată, țara noastră înregistrează o egalitate de 100 de procente în ceea ce privește proporția de lucrători tehnici și profesioniști. Cel mai prost, conform datelor raportului, țara noastră stă la capitolul emancipare politică, cu un punctaj de 0.350.

ERSILIA QUATRAWI, deputat în Parlamentul RM: „Am aprobat un set de legi care ar încuraja femeile să nască. Dumneavoastră vedeți și știți că a crescut cu mult acea îndemnizație unică la naștere. Plus, le-am permis femeilor să îmbine munca casnică, să aibă de ales munca casnică cu serviciul, deoarece cunoașteți că ceva timp în urmă trebuia să aleagă – fie că să stea în concediul de maternitate sau merge la muncă. Acum politice statului permit ca femeia să aleagă ceea ce vrea ea să facă, dar să nu piardă financiar.”

Femeile din raionul Ștefan Vodă spun că odată ce există o paritate de gen la nivel de țară, toată lumea are doar de câștigat.

„Politicile sunt foarte importante, pentru că sunt niște reglementări care deja încurajează femeile să iasă, să-și pună în valoare competențele, să-și pună în valoare abilitățile, iar atunci când sunt susținute și prin legi concrete, prin politici concrete asta ne dă mult mai multă forță nu doar simbolic.”

DORINA ONICI, antreprenor, raionul Ștefan Vodă: „Totuși, noi, femeile suntem un pic mai rezistente la toate crizele vieții sau la toate riscurile care ni se acordă în timpul actual. Chiar vorbind cu pandemia. Chiar vorbind cu toate problemele care s-au început cu migrația. Noi, femeile suntem un pic mai rezistente și ne place mai mult să mergem în fața riscului și să ieșim din zona noastră de confort.”

„Poate ajunge femeia și la punctele de vârf, fiindcă femeia, eu încă o dată repet, este responsabilă. Bărbații sunt super, dar responsabilitatea morală este net superioară bărbaților. Sunt femei conducătoare. De exemplu, am fost și eu vicedirector la Spitalul Raional. Acum sunt, necătând la vârstă mea, activez director executiv la un Centru medical privat din raionul Ștefan-Vodă.”

Potrivit clasamentului, întocmit de organizația Forumul Economic Mondial, pe primul loc s-a clasat Islanda, urmată fiind de Finlanda, Norvegia, Noua Zeelandă și Suedia. În același timp, România se află pe locul 68, iar Ucraina ‒ pe 63.

 

ClasamentegalitateForumul Economic Mondial
Comments (0)
Add Comment