Moldovenii vor putea vota cu pașaportul expirat

Oficial. Moldovenii cu drept de vot din diasporă, dar a căror pașaport este expirat, vor putea vota la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie. Deși acest lucru nu este prevăzut în Codul Electoral, el se regăsește într-un regulament, modificat în septembrie 2019.

„Regulamentul prevede că actele de identitate în baza cărora se permite participarea la alegeri în afara Republicii Moldova sunt: paşaportul cetăţeanului Republicii Moldova, inclusiv cu termen de valabilitate expirat; buletinul de identitate al cetățeanului Republicii Moldova sau livretul de marinar”, a precizat Dorin Cimil pentru IPN.

Amintim că pe 16 septembrie, s-a finalizat înregistrarea prealabilă a alegătorilor pentru votarea în secțiile care vor fi deschise peste hotare și în regiunea transnistreană.

Astfel, la finalizarea procedurii a fost de 60 de mii, dintre care 35 de mii sunt înregistrări noi. Cele mai multe solicitări au vizat Italia – peste 12 mii, Anglia – aproape 10 mii, Germania – peste șase mii și Rusia – la fel ceva peste șase mii.

Comments (0)
Add Comment