Multe locuri de muncă, dar personal necalificat. Problema – salariile mici oferite de angajatori

Deficitul forței de muncă în Moldova se va păstra și-n următoarele luni, informează Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Munca, care a prezentat Prognoza pieței muncii pentru 2021și Barometrul oportunităților de angajare, inclusiv în contextul crizei provocate de COVID-19.

Potrivit studiului, printre principalele motive care vor păstra acest deficit sunt lipsa personalului calificat, numărul redus de solicitanţi şi imposibilitatea de a oferi salariul necesar.

Totuși, cercetarea mai arată că-n 2021, numărul scriptic de angajați va crește ușor comparativ cu anul trecut, creând oportunități de angajare pentru programatori, medici, asistenți medicali, operatori vânzări, cusători, șoferi sau operatori în telecomunicare.

Prognoza pieței muncii pe termen scurt a fost elaborată în urma chestionării unui eșantion de 2949 de angajatori din diverse ramuri ale economiei nationale, din care 74,3% sunt din sectorul privat, 18,7% din sectorul public, şi 7% reprezintă companii cu altă formă de proprietate.

Comments (0)
Add Comment